Wegański makaron w paprykowym sosie: łatwy przepis na pyszne danie

2021-03-29
Wegański makaron w paprykowym sosie: łatwy przepis na pyszne danie
Autor: Shutterstock Proste i pyszne danie dla każdego
łatwy
45 min
4

Sos z pieczonej papryki jest niezwykle esencjonalny i aromatyczny. Doskonale pasuje do makaronu. Wypróbuj ten łatwy przepis, aby cieszyć się pysznym daniem w gronie bliskich. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: 

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 sztuki czerwonej papryki
  • 2-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie szalotki lub 1 cebula (drobno posiekane)
  • 4 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • sól i mielony czarny pieprz (do smaku)
  • 1 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 szczypta płatków czerwonej papryki (opcjonalnie)
  • 340 g makaronu linguini lub spaghetti (lub innego wybranego makaronu)
  • wegański parmezan do podania (opcjonalnie)
  • świeża natka pietruszki lub bazylia (drobno posiekana)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podgrzej piekarnik do 260°C i upiecz czerwoną paprykę na blasze, aż do zwęglenia skórki - około 25-30 minut. Wyjmij z piekarnika i przykryj folią, pozostaw na 10 minut, aby pod wpływem pary odeszła skórka od miąższu, a następnie usuń zwęgloną skórkę, nasiona i szypułkę. Odłóż na bok.
  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu; odcedź, dodaj odrobinę oliwy z oliwek, przykryj ręcznikiem i odłóż na bok.
  • W czasie, gdy piecze się papryka, rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, dodaj oliwę i podsmaż cebulę i czosnek przez około 4-5 minut. Dopraw solą i pieprzem, zamieszaj. Zdejmuj z ognia i odłożyć na bok.
  • Za pomocą miksera lub malaksera zmiksuj smażoną szalotkę i czosnek, pieczoną paprykę, mleko migdałowe, płatki czerwonej papryki, płatki drożdżowe i skrobią kukurydzianą lub ziemniaczaną. Dopraw solą i pieprzem.
  • Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji, spróbuj i przypraw według potrzeb, dodaj więcej soli i pieprzu lub płatków drożdżowych dla smaku. 
  • Po zmiksowaniu przełóż sos z powrotem na patelnię i podgrzej na średnim ogniu, aby sos zgęstniał. Gdy sos zagotuje się, zmniejsz ogień  i kontynuuj gotowanie przez 4-6 minut.
  • Gdy sos zgęstnieje do pożądanej konsystencji, dodaj makaron. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze 1 minutę. 
  • Podawaj z (dużą ilością) wegańskiego parmezanu, płatków czerwonej papryki i świeżej posiekanej natki pietruszki lub bazylii.