Wegański makaron w paprykowym sosie: łatwy przepis na pyszne danie
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Sos z pieczonej papryki jest niezwykle esencjonalny i aromatyczny. Doskonale pasuje do makaronu. Wypróbuj ten łatwy przepis, aby cieszyć się pysznym daniem w gronie bliskich.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 sztuki czerwonej papryki
- 2-4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średnie szalotki lub 1 cebula (drobno posiekane)
- 4 ząbki czosnku (drobno posiekane)
- sól i mielony czarny pieprz (do smaku)
- 1 1/2 szklanki mleka migdałowego
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 szczypta płatków czerwonej papryki (opcjonalnie)
- 340 g makaronu linguini lub spaghetti (lub innego wybranego makaronu)
- wegański parmezan do podania (opcjonalnie)
- świeża natka pietruszki lub bazylia (drobno posiekana)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podgrzej piekarnik do 260°C i upiecz czerwoną paprykę na blasze, aż do zwęglenia skórki - około 25-30 minut. Wyjmij z piekarnika i przykryj folią, pozostaw na 10 minut, aby pod wpływem pary odeszła skórka od miąższu, a następnie usuń zwęgloną skórkę, nasiona i szypułkę. Odłóż na bok.
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu; odcedź, dodaj odrobinę oliwy z oliwek, przykryj ręcznikiem i odłóż na bok.
- W czasie, gdy piecze się papryka, rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, dodaj oliwę i podsmaż cebulę i czosnek przez około 4-5 minut. Dopraw solą i pieprzem, zamieszaj. Zdejmuj z ognia i odłożyć na bok.
- Za pomocą miksera lub malaksera zmiksuj smażoną szalotkę i czosnek, pieczoną paprykę, mleko migdałowe, płatki czerwonej papryki, płatki drożdżowe i skrobią kukurydzianą lub ziemniaczaną. Dopraw solą i pieprzem.
- Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji, spróbuj i przypraw według potrzeb, dodaj więcej soli i pieprzu lub płatków drożdżowych dla smaku.
- Po zmiksowaniu przełóż sos z powrotem na patelnię i podgrzej na średnim ogniu, aby sos zgęstniał. Gdy sos zagotuje się, zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie przez 4-6 minut.
- Gdy sos zgęstnieje do pożądanej konsystencji, dodaj makaron. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze 1 minutę.
- Podawaj z (dużą ilością) wegańskiego parmezanu, płatków czerwonej papryki i świeżej posiekanej natki pietruszki lub bazylii.