Udon z wieprzowiną: łatwe danie z 3 składników w 20 minut

Udon z wieprzowiną: łatwe danie z 3 składników w 20 minut

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kluski udon i mięsny sos - doskonałe danie obiadowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron udon z wieprzowiną to krzepiące danie na pocieszenie. Miękkie kluski, esencjonalny sos i pyszne mięso razem tworzą doskonałe danie dla całej rodziny. Polecam ten łatwy przepis na  danie z 3 składników przygotowane na patelni w 20 minut. Po prostu pychota!

Składniki

  • 800 g makaronu udon świeżego

  • 300 g mięsa mielonego (wołowego, wieprzowego, drobiowego)

  • 1 łyżka oleju

  • 2 sztuki szczypioru

  • 1 łyżka natki kolendry, porwana na listki

  • Na sos:

  • 2 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego

  • 2 łyżki sosu ostrygowego

  • 1 łyżka mirinu

  • 2 łyżeczki cukru brązowego

  • 1/2 łyżeczki octu ryżowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki na sos wymieszać w małej misce i odstawić.

  • Wyjąć makaron udon z opakowania i wrzucić go do garnka z wrzącą wodą. Delikatnie mieszać, aż makaron udon będzie elastyczny i porozdzielany na oddzielne wstążki. Powinno to zająć 1-2 minuty. Świeży makaron jest wstępnie ugotowany, więc trzeba uważać, aby go nie rozgotować.

  • Opłukać i osuszyć makaron pod zimną wodą. Jeśli nie zostanie użyty od razu, skropić go odrobiną oleju, aby zapobiec sklejeniu się klusek.

  • Podgrzać patelnię na dużym ogniu i dodać olej. Dodać mielone mięso i smażyć przez 3 minuty. Mieszać, aby mięso się nie zbryliło.

  • Następnie dodać makaron i sos. Na tym etapie można dodać również zielone warzywa np. kapustę pak choi oraz grzyby np. pieczarki.

  • Kontynuować smażenie mieszając przez 3-5 minuty lub do całkowitego połączenia. Na koniec dodać do sosu pokrojony szczypior. Natychmiast podawać posypane natką kolendry.

Ocena: 3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).