Pesto ze szczawiu do makaronu: sprytny przepis na szczawiowy sos do klusek

Pesto ze szczawiu do makaronu: sprytny przepis na szczawiowy sos do klusek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Makaron z pesto ze szczawiu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pesto ze szczawiu idealnie pasuje do makaronu. Wystarczy zmiksować składniki, ugotować makaron i wymieszać razem. To proste! Dodatek skórki z cytryny nadaje kwaśnemu pesto orzeźwiającego aromatu. Będziecie zaskoczeni, jaki to pyszny zielony sos. Nie rozpoznacie w nim swojskiego szczawiu. Oto sprytny przepis na szczawiowy sos do klusek. Zapraszamy do wypróbowania!

Składniki

  • 1,5 szklanki liści szczawiu krwistego lub zwykłego

  • 4-6 ząbków czosnku

  • 1/3 szklanki orzechów laskowych

  • 1/3 szklanki twardego sera, np. parmezanu, pecorino lub bursztynu

  • 2/3 szklanki oleju roślinnego

  • 1 łyżeczka skórki z cytryny

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik (lub toster) do 180°C. Obierz ząbki czosnku, połóż na małym kawałku folii aluminiowej. Skrop czosnek oliwą, posyp solą i pieprzem. Złóż folię w szczelną kopertę otaczającą czosnek. Piecz czosnek, aż będzie miękki i pachnący, zajmie to około 30-35 minut. Możesz to zrobić dzień wcześniej dodając pakiecik z czosnkiem do potrawy pieczonej w piekarniku. 

  • Dokładnie umyj liście szczawiu i odetnij nadmiar łodygi. Odrzuć lub zachowaj na bulion.

  • Umieść liście w robocie kuchennym, dolej oliwę z oliwek. Miksuj.

  • Dodaj orzechy, upieczony czosnek, dopraw solą i pieprzem. Ponownie miksuj.

  • Dodaj skórkę z cytryny. Spróbuj i ewentualnie przypraw według własnego smaku.

Czy warto jeść szczaw?

Szczaw jest tak pospolitym warzywem liściastym, że pewnie zastanawiacie się, czy ma jakieś wartości odżywcze. Szczaw ze względu na zawarte w nim garbniki i szczawiany pobudza apetyt. Łagodzi dolegliwości trawienne. Ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Można nawet pomóc w leczeniu uporczywego kaszlu. Zmniejsza obrzęki. Usprawnia produkcję krwi i moczu. Przyspiesza gojenie ran, oparzeń i owrzodzeń. Ale może również przyspieszać produkcję kamieni nerkowych. Dlatego osoby z taką skłonnością powinny unikać szczawiu. Wszyscy pozostali powinni korzystać z dobrodziejstw szczawiu zwanego kiedyś zdrowotnikiem.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5