NA KOLACJĘ WE DWOJE - Ogniste Pappardelle
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ogniste Pappardelle rozpalą zmysły i wprawią w dobry humor. Dodają także niezbędnej każdemu dawki energii życiowej. Wypróbujcie przepis na Ogniste Pappardelle i cieszcię się sobą do woli.
SKŁADNIKI
- Makaron Lubella Pappardelle 1 opakowanie
- cienko pokrojona polędwica wołowa 300 g
- masło 20 g
- duża cebula drobno posiekana 1 sztuka
- koniak (lub brandy / burbon) 90 ml
- chili 2-3 dobre szczypty
- śmietana 36% 300 ml
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki lub szałwia do posypania
- parmezan (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na pierwszy ogień… Makaron gotuj 7 minut w dużej ilości osolonej wody.
- W międzyczasie… Wlej olej na dużą, rozgrzaną patelnię. Kiedy olej będzie już gorący, dodaj do niego masło. Gdy masło zacznie się pienić i robić brązowe, na patelnię dodaj polędwicę wołową. Po uzyskaniu przez mięso ładnego ciemno-brązowego koloru (powinno to nastąpić po ok. 3 minutach) obróć kawałki na drugą stronę i dodaj do nich cebulę. Smaż razem przez kolejne 3 minuty. Następnie dodaj chili i podlej koniakiem.
- To już prawie meta! Po 30 sekundach dolej śmietanę, dodaj sól i pieprz, a następnie gotuj jeszcze całość przez ok. minutę. Gdy sos lekko zgęstnieje dodaj do niego makaron Lubella. Całość posyp posiekaną natką pietruszki i grubo mielonym pieprzem.