NA KOLACJĘ WE DWOJE - Ogniste Pappardelle

2021-03-29
NA KOLACJĘ WE DWOJE - Ogniste Pappardelle
Autor: materiały prasowe Lubella Ogniste pappardelle dostarczą każdemu niezbędnej energii i chęci do życia
łatwy
30 min
4

Ogniste Pappardelle rozpalą zmysły i wprawią w dobry humor. Dodają także niezbędnej każdemu dawki energii życiowej. Wypróbujcie przepis na Ogniste Pappardelle i cieszcię się sobą do woli. 

SKŁADNIKI

  • Makaron Lubella Pappardelle 1 opakowanie
  • cienko pokrojona polędwica wołowa 300 g
  • masło 20 g
  • duża cebula drobno posiekana 1 sztuka
  • koniak (lub brandy / burbon) 90 ml
  • chili 2-3 dobre szczypty
  • śmietana 36% 300 ml
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki lub szałwia do posypania
  • parmezan (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na pierwszy ogień…  Makaron gotuj 7 minut w dużej ilości osolonej wody.
  • W międzyczasie… Wlej olej na dużą, rozgrzaną patelnię. Kiedy olej będzie już gorący, dodaj do niego masło. Gdy masło zacznie się pienić i robić brązowe, na patelnię dodaj polędwicę wołową. Po uzyskaniu przez mięso ładnego ciemno-brązowego koloru (powinno to nastąpić po ok. 3 minutach) obróć kawałki na drugą stronę i dodaj do nich cebulę. Smaż razem przez kolejne 3 minuty. Następnie dodaj chili i podlej koniakiem.
  • To już prawie meta! Po 30 sekundach dolej śmietanę, dodaj sól i pieprz, a następnie gotuj jeszcze całość przez ok. minutę. Gdy sos lekko zgęstnieje dodaj do niego makaron Lubella. Całość posyp posiekaną natką pietruszki i grubo mielonym pieprzem.
Redakcja
więcej