Makaron z anchois: ekspresowy przepis na pyszny obiad

Makaron z anchois: ekspresowy przepis na pyszny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ekspresowy posiłek we włoskim stylu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Prosty przepis na danie mające ponad 2 tysiące lat tradycji. Włoskie pasta con le acciughe to kwintesencja smaku zaklętego w kilku przyprawach. Prawdziwie oszczędna kuchnia bez zbędnego marnowania. I do tego ekspresowa. 

Składniki

  • 400 g makaronu

  • 60 g anchois w oleju

  • 2-4 ząbki czosnku nieobrane

  • 1 mała papryczka chili lub ćwierć łyżeczki suszonych płatków chili

  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub 1 łyżka świeżego

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • oliwa z oliwek

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • Papryczkę i czosnek jedynie zgnieść, naciskając nasadą dłoni.

  • Na patelni rozgrzać 6-8 łyżek oliwy. Dodać papryczkę i czosnek, smażyć, aż zacznie pachnieć rumienionym czosnkiem. Wyjąć z tłuszczu jedno i drugie.

  • Na gorący już aromatyczny tłuszcz dodać z grubsza pokrojone fileciki anchois. Odczekać aż fileciki rozpuszczą się w oliwie. To zajmie kilka chwil.

  • Dodać oregano i zamieszać.

  • Na patelnię wyłożyć odcedzony makaron i wszystko razem wymieszać.

  • Podawać posypane natką pietruszki z kieliszkiem czerwonego wina półwytrawnego.


Przepis opracowała Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska, redaktorka Beszamel.pl, autorka książek „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” oraz „Królestwo zup”, kucharka, żona i matka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ocena: 4