Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serkiem mascarpone

2021-03-29
Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serkiem mascarpone
Autor: Shutterstock Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serowym sosem syci na długo
łatwy
20 min
4

Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serkiem mascarpone to doskonały posiłek. Dostarczy energii i nasyci. Kremowy sos serowy i szpinak doprawiony czosnkiem gwarantują wyborny smak. 

SKŁADNIKI

  • 10 dag szpinaku mrożonego
  • 6 dag makaronu pełnoziarnistego penne
  • 4 dag mascarpone
  • 2 dag sera z błękitną pleśnią
  • ząbek czosnku
  • łyżka tartego parmezanu
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak rozmroź na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości wody.
  • W trakcie rozmrażania ugotuj makaron al dente (na półtwardo).
  • Do rozmrożonego szpinaku dodaj rozgnieciony ząbek czosnku. Całość duś do odparowania wody. Następnie dodaj mascarpone i ser pleśniowy.
  • Ogrzewaj, aż sery się roztopią.
  • Sosem polej makaron, posyp tartym parmezanem.