Oszałamiające spaghetti z salami skąpane w cytrynowo-maślanym sosie

Oszałamiające spaghetti z salami skąpane w cytrynowo-maślanym sosie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Spaghetti w aksamitnym cytrynowym sosie z dodatkiem salami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Spaghetti skąpane w aksamitnym maślano-cytrynowym sosie smakuje znakomicie. Plasterki podsmażonego, chrupiącego salami i wiórki żółtego sera dopełniają całości.

Składniki

  • 400 g spaghetti

  • 1 cytryna

  • 2 ząbki czosnku

  • 5 cienkich plastrów salami

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 50 g żółtego sera

  • 3 łyżki masła

  • sól i pieprz

  • cukier

  • olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotować al dente.

  • Cytrynę sparzyć i wyszorować, zetrzeć z niej skórkę, a następnie wycisnąć sok.

  • Przeciśnięty przez praskę czosnek przesmażyć chwilę na oleju, dodać skórkę cytrynową i trochę masła.

  • Gdy masło się roztopi dodać sok z cytryny, sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Makaron przełożyć do sosu i dokładnie wymieszać.

  • Plastry salami podsuszyć na suchej patelni i dodać do makaronu. Cał0ość posypać tartym serem i natką.

  •  

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5