Sorbet jagodowy na patyku - jak zrobić? [QUIZ]

Sorbet jagodowy na patyku - jak zrobić? [QUIZ]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sorbet jagodowy na patyku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Lody sorbetowe są przepyszne, ponieważ zawierają w sobie dużą ilość owoców. Podajemy dobry przepis na sorbet jagodowy na patyku. Sprawdź, jak go przygotować

Składniki

  • 600 g jagód

  • 200 g cukru

  • 300 ml wody

  • 50 ml likieru porzeczkowego

  • białko

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przebrane jagody dokładnie umyć i osączyć na sicie.

  • W rondelku zagotować syrop z wody i cukru. Wrzucić do niego owoce i gotować je na małym ogniu przez 10 minut.

  • Lekko przestudzić, a następnie przetrzeć przez sito i odstawić, by masa ostygła.

  • Z białka ubić sztywną pianę i wymieszać ją z ugotowanymi i przetartymi jagodami. Dodać likier do smaku, jeszcze raz zamieszać.

  • Tak przygotowany sorbet przełożyć do foremek do lodów na patyku.

  • Całość włożyć do zamrażarki na kilka godzin.

Ocena: 5