Przepis na MROŻONY DESER. Jak przygotować deser SEMIFREDDO?
2021-03-29
łatwy
30 min
4
W upalne lato najlepsze są desery na bazie lodów lub mrożonych owoców. Jednym z najsmaczniejszych jest włoskie semifreddo, deser który zadowoli nawet tych najbardziej wybrednych. Semifreddo to deser pochodzący z włoskiej kuchni. Powstaje na bazie śmietany, owoców (truskawki, maliny, jagody, poziomki, jeżyny itp), może być z dodatkiem ciastek bezowych i alkoholu. Jest dość kaloryczny, ale jednocześnie idealny na upalne lato i przede wszystkim przepyszny. Przypomina trochę sorbet, ale dzięki śmietanie jest bardziej kremowy. Jest łatwy i niedrogi w przygotowaniu.
SKŁADNIKI
- 250 g owoców sezonowych (jagody maliny, truskawki, poziomki)
- 200 g bez
- 50 g cukru pudru
- 2-3 łyżki likieru ( w wersji dla dorosłych)
- 300 ml kremówki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce umyć, osuszyć i zmiksować blenderem. Dodać likier.
- Bezy pokruszyć, śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno i dodać pokruszone bezy.
- Całość wymieszać z owocami.
- Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Zamrażać przez około 5-6 godzin.
- Kiedy deser się zmrozi wyjąć i usunąć papier.
- Pokroić na kawałki i udekorować owocami i bitą śmietaną.
- Przygotowując deser dla najmłodszych zrezygnujmy z dodatku alkoholu.