Bezmleczne i bezglutenowe waniliowe lody ryżowe

Bezmleczne i bezglutenowe waniliowe lody ryżowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bezmleczne i bezglutenowe lody można przygotować z ryżu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czy można zrobić bezmleczne lody, które nie są sorbetem? Można! I mogą być zarówno pyszne, jak i zdrowe. Zobaczcie, jak zrobić bezmleczne i bezjajeczne lody ryżowe!

Składniki

  • 2 szklanki mleka sojowego

  • 2 łyżki płatków ryżowych

  • miąższ z 1 laski wanilii

  • 1/2 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko i olej wlej do garnka, wsyp płatki oraz cukier i gotuj kilka minut do miękkości.

  • Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, wyskrob nożem miąższ i wrzuć do gotującego się ryżu.

  • Laskę wanilii można zastąpić ekologicznym cukrem waniliowym wykonanym z naturalnej zmielonej wanilii i cukru trzcinowego.

  • Ugotowany ryż wystudź i porządnie zmiksuj blenderem na gładką masę, następnie wypełnij nią foremki do lodów lub pojemnik z wieczkiem, jeśli zamierzasz serwować lody w gałkach. Wstaw do zamrażalnika na trzy do czterech godzin.

  • Wyjęte foremki zanurzaj na kilka sekund we wrzątku, co ułatwi wyjęcie z nich lodów na patyku.

  • Jeśli zamrażasz lody w pojemniku, co godzinę wymieszaj je łyżką lub zmiksuj blenderem ręcznym, a gotowe nakładaj zanurzoną we wrzątku łyżką do lodów.

Ocena: 5