Babka muślinowa z rumowym lukrem - sprawdzony przepis na idealnie puszystą i delikatną babkę
Bezmleczne i bezglutenowe waniliowe lody ryżowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Bezmleczne i bezglutenowe lody można przygotować z ryżu.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Czy można zrobić bezmleczne lody, które nie są sorbetem? Można! I mogą być zarówno pyszne, jak i zdrowe. Zobaczcie, jak zrobić bezmleczne i bezjajeczne lody ryżowe!
Składniki
2 szklanki mleka sojowego
2 łyżki płatków ryżowych
miąższ z 1 laski wanilii
1/2 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie krok po kroku:
Mleko i olej wlej do garnka, wsyp płatki oraz cukier i gotuj kilka minut do miękkości.
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, wyskrob nożem miąższ i wrzuć do gotującego się ryżu.
Laskę wanilii można zastąpić ekologicznym cukrem waniliowym wykonanym z naturalnej zmielonej wanilii i cukru trzcinowego.
Ugotowany ryż wystudź i porządnie zmiksuj blenderem na gładką masę, następnie wypełnij nią foremki do lodów lub pojemnik z wieczkiem, jeśli zamierzasz serwować lody w gałkach. Wstaw do zamrażalnika na trzy do czterech godzin.
Wyjęte foremki zanurzaj na kilka sekund we wrzątku, co ułatwi wyjęcie z nich lodów na patyku.
Jeśli zamrażasz lody w pojemniku, co godzinę wymieszaj je łyżką lub zmiksuj blenderem ręcznym, a gotowe nakładaj zanurzoną we wrzątku łyżką do lodów.