Tarta z kurkami i tofu - eleganckie danie prawie bez kalorii

2020-10-28
Tarta z kurkami i tofu
Autor: Shutterstock Tarta z kurkami i tofu to przepis z diety Dukana.
łatwy
25 min
4

Tarta z kurkami i tofu to danie z diety Dukana. Czego możesz oczekiwać? Niemal samych dobroczynnych protein, zamkniętych w smakowitym połączeniu sera i grzybów. Przed tobą tarta, który zadowoli nie tylko tych na diecie.

SKŁADNIKI

  • 300 g kurek
  • 4 jajka
  • 350 g tofu
  • 2 garści (ok.60 g) żółtego sera o obniżonej zawartości tłuszczu
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzej do 200 st. Przygotuj naczynie żaroodporne lub ceramiczną foremkę do tarty o średnicy ok. 24cm.
  • Grzyby oczyść, opłucz, pokrój na małe kawałki. Następnie podsmaż kurki na patelni teflonowej.
  • W oddzielnej misce połącz tofu z jajkami oraz żółtym serem. Do masy serowej dodaj podsmażone grzyby, przypraw solą i pieprzem.
  • Masę przełóż do formy, rozłóż pomidorki koktajlowe.
  • Piecz 40 minut tak, aby środek tarty był ścięty, zaś brzegi lekko zarumienione.