Tarta z kurkami i tofu - eleganckie danie prawie bez kalorii

Tarta z kurkami i tofu - eleganckie danie prawie bez kalorii

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tarta z kurkami i tofu to przepis z diety Dukana.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Tarta z kurkami i tofu to danie z diety Dukana. Czego możesz oczekiwać? Niemal samych dobroczynnych protein, zamkniętych w smakowitym połączeniu sera i grzybów. Przed tobą tarta, który zadowoli nie tylko tych na diecie.

Składniki

  • 300 g kurek

  • 4 jajka

  • 350 g tofu

  • 2 garści (ok.60 g) żółtego sera o obniżonej zawartości tłuszczu

  • ok. 10 pomidorków koktajlowych

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzej do 200 st. Przygotuj naczynie żaroodporne lub ceramiczną foremkę do tarty o średnicy ok. 24cm.

  • Grzyby oczyść, opłucz, pokrój na małe kawałki. Następnie podsmaż kurki na patelni teflonowej.

  • W oddzielnej misce połącz tofu z jajkami oraz żółtym serem. Do masy serowej dodaj podsmażone grzyby, przypraw solą i pieprzem.

  • Masę przełóż do formy, rozłóż pomidorki koktajlowe.

  • Piecz 40 minut tak, aby środek tarty był ścięty, zaś brzegi lekko zarumienione.

Ocena: 1,4