Galaretka z kurczaka à la Magda Gessler: przepis na tymbaliki drobiowe
2021-12-30
średni
30 min
4
Wypróbuj przepis na tymbaliki z kurczaka Magdy Gessler. Tymbaliki, czy galantyna to inne nazwy klasycznych galaretek z kurczakiem. W tymbalikach Magda Gessler, zamiast tradycyjnie dodawanego jajka kurzego, proponuje jajko przepiórcze. Przystawka idealna dla restauracji, jak i na odświętny stół!
SKŁADNIKI
- kurczak cały
- 2-3 marchewki
- 1 cebula
- 1/3 selera
- 1 pietruszka
- liść laurowy
- goździki (5-6)
- 2-3 łyżki żelatyny
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 5-7 marynowanych prawdziwków
- 10 jajek przepiórczych
- natka pietruszki
- sól
- pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka opłucz i oczyść. Marchewki, cebulę, selera, pietruszkę umyj i obierz.
- Mięso i warzywa zalej 2 litrami wody. Dodaj liść laurowy i goździki. Gotuj na wolnym ogniu ok. 2 godzin.
- Jajka przepiórcze ugotuj na twardo. Obierz i przekrój na połówki.
- Wywar przecedź, wymieszaj z żelatyną i zagotuj.
- Mięso oddziel od kości i pokrój w kostkę. Marchew oraz prawdziwki pokrój w kostkę.
- Na dno małych salaterek/filiżanek wlej trochę tężejącej galarety, włóż kilka ziarenek groszku, połówki jajek i wstaw do lodówki.
- Gdy galareta zastygnie, włóż do salaterek mięso, marchewkę, jeszcze kilka ziaren groszku i posiekaną natkę pietruszki. Zalej resztą galarety i schłodź.
Jak zrobić rybę w galarecie?