Roladki z kurczaka z szynką parmeńską

Roladki z kurczaka z szynką parmeńską

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Roladki z kurczaka z szynką parmeńską pięknie wyglądają podane na sałacie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Roladki z kurczaka z szynką parmeńską to znakomity patent na niedzielny obiad z rodzina. Pyszne soczyste mięso i aromatyczna szynka to pyszny duet, który zachwyci domowników. Do roladek polecamy sałatę z sosem winegret, w sezonie letnim przybraną jadalnymi kwiatami. 

Składniki

  • 4 małe, pojedyncze piersi z kurczaka

  • 12 plastrów szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej)

  • świeżo zmielony, czarny pieprz

  • oliwa z oliwek extra vergine do smażenia

  • 12 wykałaczek

  • ok. 100-150 g młodych liści sałaty

  • jadalne kwiaty, np. nasturcje, aksamitki (pąki kwiatowe bez nasady szypuły!), bratki, ogórecznik, stokrotki

  • w sezonie również kwiaty ziół



  • Sos do sałaty:

  • 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon

  • 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • ½ szalotki, bardzo drobno posiekanej

  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

  • 1 łyżka miodu

  • sól morska

  • świeżo zmielony czarny pieprz



  • Dodatkowo

  • 5-6 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w drobną kostkę

  • parę listków posiekanej, świeżej mięty

  • parę listków posiekanej, świeżej bazylii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik nagrzać do 150°C.

  • Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na 3 plastry. Ewentualnie lekko rozbić tłuczkiem, otrzymując trochę bardziej płaskie filety, mniej więcej jednakowej grubości. Na każdym położyć plaster szynki, doprawić lekko pieprzem (soli nie trzeba, szynka jest wystarczająco słona). Ciasno zwinąć w roladki i zabezpieczyć wykałaczkami.

  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i obsmażać roladki z każdej strony po około 2 minuty, aż się lekko zrumienią. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika (środkowa szyna) na ok. 15 minut (mniejsze roladki piec krócej niż większe).

  • Musztardę, miód, sól i pieprz połączyć z octem, powoli dodawać olej i tak długo mieszać trzepaczką, aż powstanie emulsja. Dodać posiekaną szalotkę i czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dodać pomidorki, bazylię i miętę. Wymieszać.

  • Z roladek usunąć wykałaczki, przekroić ukośnie. Sałatę umyć, osuszyć i umieścić na talerzach. Polać dressingiem, dodać kwiaty i roladki.

Ocena: 0