Łopatka duszona z papryką i selerem - pyszny obiad dla rodziny w 30 minut
Roladki z kurczaka z szynką parmeńską

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Roladki z kurczaka z szynką parmeńską pięknie wyglądają podane na sałacie.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Roladki z kurczaka z szynką parmeńską to znakomity patent na niedzielny obiad z rodzina. Pyszne soczyste mięso i aromatyczna szynka to pyszny duet, który zachwyci domowników. Do roladek polecamy sałatę z sosem winegret, w sezonie letnim przybraną jadalnymi kwiatami.
Składniki
4 małe, pojedyncze piersi z kurczaka
12 plastrów szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej)
świeżo zmielony, czarny pieprz
oliwa z oliwek extra vergine do smażenia
12 wykałaczek
ok. 100-150 g młodych liści sałaty
jadalne kwiaty, np. nasturcje, aksamitki (pąki kwiatowe bez nasady szypuły!), bratki, ogórecznik, stokrotki
w sezonie również kwiaty ziół
Sos do sałaty:1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
2 łyżki octu balsamicznego
½ szalotki, bardzo drobno posiekanej
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżka miodu
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatkowo5-6 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w drobną kostkę
parę listków posiekanej, świeżej mięty
parę listków posiekanej, świeżej bazylii
Przygotowanie krok po kroku:
Piekarnik nagrzać do 150°C.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na 3 plastry. Ewentualnie lekko rozbić tłuczkiem, otrzymując trochę bardziej płaskie filety, mniej więcej jednakowej grubości. Na każdym położyć plaster szynki, doprawić lekko pieprzem (soli nie trzeba, szynka jest wystarczająco słona). Ciasno zwinąć w roladki i zabezpieczyć wykałaczkami.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i obsmażać roladki z każdej strony po około 2 minuty, aż się lekko zrumienią. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika (środkowa szyna) na ok. 15 minut (mniejsze roladki piec krócej niż większe).
Musztardę, miód, sól i pieprz połączyć z octem, powoli dodawać olej i tak długo mieszać trzepaczką, aż powstanie emulsja. Dodać posiekaną szalotkę i czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dodać pomidorki, bazylię i miętę. Wymieszać.
Z roladek usunąć wykałaczki, przekroić ukośnie. Sałatę umyć, osuszyć i umieścić na talerzach. Polać dressingiem, dodać kwiaty i roladki.