Jak mrozić warzywa? Jak zatrzymać smaki lata w zamrażarce?
Czasem zdarza się, że późno wracamy do domu. Co ugotować, gdy nie mamy czasu na zakupy? Jeśli w zamrażarce czekają mrożone warzywa, to bardzo proste. A jarzyny możemy z łatwością zamrozić!
Lato to świetny czas, by zrobić zapasy w lodówce. Kupując warzywa, możemy wybrać te najdojrzalsze i ulubione przez nas, a przygotowując mrożonki - sporo zaoszczędzić. Gdy kupimy jarzyny w sezonie, zapłacimy za nie niewiele, nieporównanie mniej niż zimą. Pamiętajmy też, że mrożenie pozwala zachować większość witamin! Co i jak możemy mrozić?
Najdojrzalsze świeże i pachnące warzywa warto zamrozić i zimą jeść je jak świeże. Na szczęście większość warzyw nadaje się do mrożenia. Wyjątki to warzywa„wodniste”, np. ogórek, czy sałata - tych lepiej nie mrozić. Niektóre bezpośrednio możemy włożyć do woreczka, inne trzeba zaś wcześniej zblanszować.
Jak mrozić warzywa?
Umyj, obierz skórkę (nie ze wszystkich, ale z marchewki czy selera - owszem; postępujemy tak, by warzywa po wyjęciu były gotowe do potrawy). Pokrój warzywa, osusz. Włóż do woreczka odpornego na niską temperaturę (aby nie popękał).
Warzywa, które mrozimy bezpośrednio:
Chrzan (mrozić w całości)
Pomidor (można w całości)
Cukinia (można też blanszować)
Por (można też blanszować)
Marchew (można blanszować)
Pietruszka - korzeń (można blanszować)
Warzywa, które blanszujemy w gorącej wodzie (wkładamy na 2-4 min, po czym zanurzamy w zimnej wodzie):
Bakłażan
Brokuły
Kalafior
Fasolka szparagowa
Groszek
Bób
Kalarepa
Brukselka
Seler (blanszować w wodzie z octem)
Grzyby
Warzywa przetrwają tak kilka miesięcy, jeśli zamrozimy je w temperaturze ok. –18 stopni.