Jak zrobić sushi w domu. Podpowiadamy jak przygotować domowe maki

Jak zrobić sushi w domu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zapraszamy na sushi party: dowiedz się jak zrobić sushi w domu!

Jak zrobić sushi w domu. Modne sushi uchodzi za potrawę skomplikowaną, drogą i ekskluzywną. Przekornie prezentujemy ją w wersji przystępnej: zobaczcie jak zrobić sushi. Nasze sushi party, choć swobodne, zachowuje jednak japoński klimat. Zgromadziliśmy potrzebne akcesoria. Najważniejszy jest ostry nóż, bo ryba nie powinna mieć poszarpanych brzegów.

Pokazujemy jak zrobić sushi w domu. Sushi nie jest trudne do wykonania, a jego robienie może być zajęciem dla wszystkich gości. Jak zrobić sushi - przewodnik dla początkujących. Pamiętajcie, że sushi powinno być zjedzone najpóźniej w 20 minut po zrobieniu. Jeśli chcecie poznać tajniki najlepszego sushi w Tokio, obejrzyjcie film "Jiro śni o sushi".

Jak zrobić sushi: przygotowujemy ryż do sushi

Ryż do sushi: 2 filiżanki ryżu okrągłego typu japonica, 1/2 filiżanki wody, 1/4 filiżanki octu ryżowego, łyżka cukru, 2 łyżki soli. Wybieramy specjalny gatunek ryżu do sushi i gotujemy wraz z octem ryżowym i cukrem. Szykujemy surową lub wędzoną rybę oraz warzywa. Ryż należy dokładnie płukać pod bieżącą wodą około 20 minut, aby wypłukać z niego skrobię. Ryż do sushi gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem odrobiny soli przez pięć minut. Odstawiamy na 10 minut w zamkniętym garnku, którego nie wolno otwierać. W rondlu zagotowujemy ocet ryżowy z cukrem. Mieszamy dokładnie co najmniej przez trzy minuty, aż cukier się rozpuści. Powoli dodajemy do ryżu.

Jak zrobić sushi: rodzaje sushi

Sushi może mieć różną postać. Jeśli chcesz zrobić sushi w domu, poznaj jego rodzaje.

  • Nigiri ryż uformowany w owalne paluszki, na wierzchu położony kawałek ryby, ewentualnie owoc morza.

  • Maki roladki, które powstały w wyniku zawinięcia ryżu, ryby (niekoniecznie), ogórka lub innych warzywnych dodatków w glonowe osłonki.

  • Sashimmi to sama ryba bez ryżu i innych składników podawana po kilka sztuk w porcji.

Jak zrobić sushi w domu: jakie ryby do sushi

Jeżeli dodajemy do sushi surowe ryby, musimy być pewni, że są one superświeże. Do zrobienia sushi w domu możemy użyć też wędzonych, np. łososia, a nawet, niekonwencjonalnie, tuńczyka z puszki. Kupujemy nori - to sprasowany glon sprzedawany w płatach. W glonowe osłonki zawiniemy ryż z dodatkami. Koniecznym dodatkiem do sushi jest wasabi, czyli sproszkowany, ostry (naprawdę ostry), japoński chrzan. Mieszamy z odrobiną wody, dodajemy do ryżu i sosu sojowego. Możemy też go kupić w postaci pasty w tubce. Sos sojowy do sushi podaje się w osobnym naczyniu. Służy do zamaczania sushi przed jedzeniem. Zjadamy cały kawałek na raz i przegryzamy marynowanym imbirem.

Na sushi party ciągle powtarza się te same czynności, lekko modyfikując dodatki. A więc podpowiadamy jak zrobić różne rodzaje sushi.

Sushi: jak zrobić maki

Składniki:

  • filet z łososia

  • tuńczyk

  • krewetki

  • kawior

  • nori

  • wasabi

  • ogórek

  • seler naciowy

  • sałata kędzierzawa

  • biały serek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozkładamy matę bambusową, na której kładziemy płat suszonych wodorostów nori. Zwilżamy brzegi płatu, żeby się sklejały.

  • Przygotowany ryż równomiernie rozprowadzamy na nori, zostawiając odstęp 1 cm od dołu i 4 cm od góry.

  • Przed nakładaniem radzimy zamoczyć ręce w przegotowanej wodzie z dodatkiem cukru i octu ryżowego. Chodzi o to, by ryż się nie kleił do palców.

  • Na ryżu rozprowadzamy warstewkę wasabi. Układamy kolejne warstwy, np. z ogórka i łososia pokrojonych w cienkie paski.

  • Zamiast łososia możemy użyć tuńczyka lub krewetek. Dodajemy seler i sałatę.

  • Następnie rolujemy całość i rulon kroimy w plastry o szerokości od 2,5 do 3 cm.

  • Maki bez ryby przybieramy kawiorem.

Ocena: 5