Krewetki w sosie musztardowym podawane z winną sałatką
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Krewetki mają bardzo smaczne i delikatne mięso. Zapieczone w musztardowym sosie nabierają charakteru i wyrazistego smaku w nieco śródziemnomorskim stylu.
SKŁADNIKI
- 1 kg krewetek bez pancerza
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy Dijon
- ½ łyżeczki świeżego tymianku
- sól, świeżo zmielony pieprz czarny
- 1 cytryna
- szczypta chili
- 3 pokrojone w paski cebule
- ½ łyżki soku z pomarańczy
- ½ łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 sałata belgijska
- 1 pomarańcza pokrojona na ćwiartki
- pół bulwy fenkułu pokrojonej w paski
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sałatka: Zmieszaj sok z pomarańczy, ocet i miód. W czasie mieszania dodawaj stopniowo oliwę z oliwek. Dodaj pieprz i wymieszaj do uzyskania jednolitej emulsji. Wymieszaj sos z sałatą, pomarańczami i fenkułem.
- Krewetki: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W średniej misce wymieszaj 1 łyżkę oliwy z oliwek, łyżeczkę musztardy, tymianek, szczyptę soli, świeżo zmielony pieprz i sok z połowy cytryny. Wymieszaj, a następnie dodaj cebulę.
- Rozłóż mieszankę w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 12-15 minut, aż cebula zbrązowieje na brzegach. Wyjmij z piekarnika. Pozostaw rozgrzany piekarnik.
- Dołóż krewetki i wstaw ponownie blaszkę do piekarnika. Zapiekaj jeszcze kilka minut.