Krewetki w sosie musztardowym podawane z winną sałatką

2021-03-29
Krewetki w sosie musztardowym podawane z winną sałatką
Autor: Shutterstock Krewetki w sosie musztardowym świetnie smakują posypane sezamem.
łatwy
0 min
4

Krewetki mają bardzo smaczne i delikatne mięso. Zapieczone w musztardowym sosie nabierają charakteru i wyrazistego smaku w nieco śródziemnomorskim stylu.

SKŁADNIKI

  • 1 kg krewetek bez pancerza
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • ½ łyżeczki świeżego tymianku
  • sól, świeżo zmielony pieprz czarny
  • 1 cytryna
  • szczypta chili
  • 3 pokrojone w paski cebule
  • ½ łyżki soku z pomarańczy
  • ½ łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 sałata belgijska
  • 1 pomarańcza pokrojona na ćwiartki
  • pół bulwy fenkułu pokrojonej w paski

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sałatka: Zmieszaj sok z pomarańczy, ocet i miód. W czasie mieszania dodawaj stopniowo oliwę z oliwek. Dodaj pieprz i wymieszaj do uzyskania jednolitej emulsji. Wymieszaj sos z sałatą, pomarańczami i fenkułem.
  • Krewetki: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W średniej misce wymieszaj 1 łyżkę oliwy z oliwek, łyżeczkę musztardy, tymianek, szczyptę soli, świeżo zmielony pieprz i sok z połowy cytryny. Wymieszaj, a następnie dodaj cebulę.
  • Rozłóż mieszankę w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 12-15 minut, aż cebula zbrązowieje na brzegach. Wyjmij z piekarnika. Pozostaw rozgrzany piekarnik.
  • Dołóż krewetki i wstaw ponownie blaszkę do piekarnika. Zapiekaj jeszcze kilka minut.