Krewetki w sosie musztardowym podawane z winną sałatką

Krewetki w sosie musztardowym podawane z winną sałatką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Krewetki w sosie musztardowym świetnie smakują posypane sezamem.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Krewetki mają bardzo smaczne i delikatne mięso. Zapieczone w musztardowym sosie nabierają charakteru i wyrazistego smaku w nieco śródziemnomorskim stylu.

Składniki

  • 1 kg krewetek bez pancerza

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka musztardy Dijon

  • ½ łyżeczki świeżego tymianku

  • sól, świeżo zmielony pieprz czarny

  • 1 cytryna

  • szczypta chili

  • 3 pokrojone w paski cebule

  • ½ łyżki soku z pomarańczy

  • ½ łyżki octu ryżowego

  • 1 łyżeczka miodu

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • świeżo zmielony czarny pieprz

  • 1 sałata belgijska

  • 1 pomarańcza pokrojona na ćwiartki

  • pół bulwy fenkułu pokrojonej w paski

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sałatka: Zmieszaj sok z pomarańczy, ocet i miód. W czasie mieszania dodawaj stopniowo oliwę z oliwek. Dodaj pieprz i wymieszaj do uzyskania jednolitej emulsji. Wymieszaj sos z sałatą, pomarańczami i fenkułem.

  • Krewetki: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W średniej misce wymieszaj 1 łyżkę oliwy z oliwek, łyżeczkę musztardy, tymianek, szczyptę soli, świeżo zmielony pieprz i sok z połowy cytryny. Wymieszaj, a następnie dodaj cebulę.

  • Rozłóż mieszankę w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 12-15 minut, aż cebula zbrązowieje na brzegach. Wyjmij z piekarnika. Pozostaw rozgrzany piekarnik.

  • Dołóż krewetki i wstaw ponownie blaszkę do piekarnika. Zapiekaj jeszcze kilka minut.

Ocena: 5