Dorsz pieczony w folii: sprawdzony przepis!
Krewetki w sosie musztardowym podawane z winną sałatką

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Krewetki w sosie musztardowym świetnie smakują posypane sezamem.
Ocena: 0,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 0 MINUT
Porcja dla: 0 OSÓB
Krewetki mają bardzo smaczne i delikatne mięso. Zapieczone w musztardowym sosie nabierają charakteru i wyrazistego smaku w nieco śródziemnomorskim stylu.
Składniki
1 kg krewetek bez pancerza
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy Dijon
½ łyżeczki świeżego tymianku
sól, świeżo zmielony pieprz czarny
1 cytryna
szczypta chili
3 pokrojone w paski cebule
½ łyżki soku z pomarańczy
½ łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony czarny pieprz
1 sałata belgijska
1 pomarańcza pokrojona na ćwiartki
pół bulwy fenkułu pokrojonej w paski
Przygotowanie krok po kroku:
Sałatka: Zmieszaj sok z pomarańczy, ocet i miód. W czasie mieszania dodawaj stopniowo oliwę z oliwek. Dodaj pieprz i wymieszaj do uzyskania jednolitej emulsji. Wymieszaj sos z sałatą, pomarańczami i fenkułem.
Krewetki: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W średniej misce wymieszaj 1 łyżkę oliwy z oliwek, łyżeczkę musztardy, tymianek, szczyptę soli, świeżo zmielony pieprz i sok z połowy cytryny. Wymieszaj, a następnie dodaj cebulę.
Rozłóż mieszankę w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 12-15 minut, aż cebula zbrązowieje na brzegach. Wyjmij z piekarnika. Pozostaw rozgrzany piekarnik.
Dołóż krewetki i wstaw ponownie blaszkę do piekarnika. Zapiekaj jeszcze kilka minut.