Domowy budyń waniliowy: przepis
2021-11-04
łatwy
15 min
4
Budyń to zdrowy i łatwy do przyrządzenia deser, który uwielbiają dzieci. Nie chcesz ich karmić produktem z torebki, który zawiera barwniki, środki konserwujące i Bóg wie co jeszcze? Zrób domowy budyń waniliowy – to nie jest trudne!
SKŁADNIKI
- 1/2 litra mleka
- 3 i 1/2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- ew. 1/2 laski wanilii
- 1 łyżka masła
- 2 żółtka jaj
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (w zależności od tego, czy wolimy budyń bardziej, czy mniej gęsty)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 2/3 mleka podgrzewaj w garnku na wolnym ogniu z dodatkiem masła. Resztę mleka wymieszaj z cukrem, roztrzepanymi żółtkami jaj oraz mąką ziemniaczaną.
- Do gotującego się mleka (ustaw je na wolnym ogniu, by tylko „pyrkało”) wlewaj powoli resztę mleka, wymieszanego z pozostałymi składnikami, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
- Gdy budyń zgęstnieje, powoli zagotuj go i zestaw z ognia. Domowy budyń podawaj z konfiturami, syropem owocowym, owocami albo sosem czekoladowym.
Mleko – pić czy nie pić, oto jest pytanie! Jakie właściwości i wartości ma mleko?