Wykwintne kluski kładzione z szynką i orzechami - to danie robi furorę!

Wykwintne kluski kładzione z szynką i orzechami - to danie robi furorę!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kluski kładzione mogą się zmienić w wykwintne danie - ważne są niebanalne dodatki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wykwintne kluski kładzione z szynką i orzechami mają tak niesamowity smak, że gdy je raz zrobicie, będziecie wracać do tego przepisu. Szczególnie na uroczyste okazje, bo to danie robi zawsze furorę.

Składniki

  • 250 g mąki

  • 250 g masła

  • 5 jajek

  • 150 g chudej szynki

  • 100 g siekanych orzechów włoskich

  • 100 g startego żółtego sera

  • sól i pieprz

  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki albo innych ulubionych świeżych ziół

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. 

  • Następnie stopniowo dodawać posiekaną drobno szynkę, zmielone orzechy, sól i pieprz.

  • Dokładnie wymieszać i  dodać ubitą na sztywno pianę z białek, przesypując przesianą mąką, startym serem i posikanymi ziołami. Dokładnie wymieszać.

  • Łyżką nakładać na osolony wrzątek niewielkie kluseczki, gotować do wypłynięcia. Podawać jako samodzielne dania ze stopionym masłem albo jako dodatek do białych  mięs.

Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,8