Przepyszne knedle czosnkowe z kaszy manny i twarogu - super przepis

2021-03-29
Przepyszne knedle czosnkowe z kaszy manny i twarogu - super przepis
Autor: Shutterstock Knedle czosnkowe z twarogu i kaszy manny
średni
30 min
4

Knedle czosnkowe z kaszy manny i twarogu to oryginalny przepis na smakowite kluseczki wybitnie pasujące do gulaszy i mięs duszonych. Doskonałe i niedrogie, łechcą podniebienie i zachęcają do powtórnego przygotowania.

Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 15 dag  kaszy manny
  • 6-7 łyżek bułki tartej
  • 50 dag  twarogu
  • 3 jajka
  • 6 łyżek masła
  • pół torebki proszku do pieczenia
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki  szczypiorku - najlepiej  z czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser przepuścić przez maszynkę lub zmiksować.
  • Masło utrzeć na puch, nie przerywając ucierania dodawać po 1 żółtku.
  • Do masy, cały czas ucierając, dodawać grysik, bułkę tartą, ser, i proszek do pieczenia, roztarty z solą czosnek, szczypiorek i gałkę muszkatołową.
  • Ubić na sztywno pianę z białek, dokładnie i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą.
  • Formować niewielkie knedle, gotować w osolonym wrzątku  przez 10-15 minut.