Kopytka z mozarellą, pomidorami i bazylią

2021-03-29
Kopytka z mozarellą
Autor: Shutterstock Kopytka podane  z pomidorami i mozzarellą smakują świetnie.
łatwy
40 min
4

Tę potrawę można przygotować z domowych kopytek lub kupionych w sklepie. Smakuje znakomicie, a jeśli masz już kopytka, to przygotujesz ją w 5 minut.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 100 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 kulka mozarelli
  • świeża bazylia
  • 10 pomidorów cherry
  • sol i pieprz
  • olej
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko, mąkę i szczyptę soli i zagnieść ciasto. Od całości odrywać kawałki ciasta i formować je w rolkę, po czym pokroić ukośnie. Kopytka ugotować we wrzącej, osolonej wodzie.
  • Na patelni rozgrzać olej i wrzucić kopytka, pokrojone na pół pomidory i posiekaną bazylię. Smażyć aż kluski będą rumiane.
  • Zdjąć z patelni i wymieszać z pokrojoną w kostkę mozzarellą.
  •