Kopytka z mozzarellą, pomidorami i bazylią

Kopytka z mozzarellą, pomidorami i bazylią

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kopytka podane  z pomidorami i mozzarellą smakują świetnie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Tę potrawę można przygotować z domowych kopytek lub kupionych w sklepie. Smakuje znakomicie, a jeśli masz już kopytka, to przygotujesz ją w 5 minut.

Składniki

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków

  • 100 g mąki

  • 1 jajko

  • 1 kulka mozarelli

  • świeża bazylia

  • 10 pomidorów cherry

  • sol i pieprz

  • olej

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko, mąkę i szczyptę soli i zagnieść ciasto. Od całości odrywać kawałki ciasta i formować je w rolkę, po czym pokroić ukośnie. Kopytka ugotować we wrzącej, osolonej wodzie.

  • Na patelni rozgrzać olej i wrzucić kopytka, pokrojone na pół pomidory i posiekaną bazylię. Smażyć aż kluski będą rumiane.

  • Zdjąć z patelni i wymieszać z pokrojoną w kostkę mozzarellą.

  •  

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0