Oryginalne knedle z grzybami. Przepis na szałowy obiad za nieduże pieniądze
2024-03-07
średni
45 min
4
Przepis na knedle z grzybami jest nowatorskim spojrzeniem na tradycyjną kuchnię polską. Farsz do knedli przygotowany jest z suszonych grzybów z dodatkiem orzechów włoskich, co stanowi bardzo udany mariaż smaków. Knedle z grzybami można podać z sosem grzybowym, świetnie też smakują okraszone przyrumienioną cebulką.
Knedle z grzybami zachwyciły redakcyjne jury w konkursie na przepis z wykorzystaniem grzybów. Autorką przepisu na knedle z grzybami jest Magdalena Skrzypek, która zdobyła jedną z dwóch głównych nagród. Konkurs odbył się we wrześniu 2017 r.
Zajrzyj do naszej galerii pod materiałem wideo, znajdziesz w niej inne, rewelacyjne przepisy na kluski z ziemniaków.
SKŁADNIKI
- Na nadzienie:
- 70 g suszonych grzybów (borowiki i podgrzybki)
- 1 cebula
- 40 g obranych włoskich orzechów
- mały pęczek natki pietruszki
- 1 żółtko
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
- Na ciasto:
- 1 kg ziemniaków
- około 250 g mąki
- 1 duże jajko
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby namoczyć, ugotować, odcedzić. Ostudzone zmielić.
Orzechy sparzyć, obrać ze skórki. - Cebulę obrać drobno pokroić. Zeszklić. Następnie dodać grzyby i usmażyć.
- Połączyć z drobno posiekaną natką, zmielonymi orzechami i żółtkiem. Doprawić do smaku.
- Ziemniaki obrać, opłukać. Ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić i zemleć.
- Połączyć z przesianą mąką, solą i jajkiem. Zagnieść ciasto.
- Podzielić na części. Formować wałki. Pokroić na kawałki. Następnie spłaszczać w dłoni. Nakładać farsz. Uformować kule.
- Gotować we wrzącej osolonej wodzie około 6 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
- Podawać z grzybowym sosem lub polane tłuszczem ze smażoną cebulką.
Czy warto jeść grzyby?