Domowe kluski z tartych ziemniaków z twarogiem i okrasą

Domowe kluski z tartych ziemniaków z twarogiem i okrasą

Autor Zdjęcia: Anna Szubińska

Kluski z tartych ziemniaków smakują najlepiej podane ze skwarkami z podgardla i odrobiną twarogu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowe kluski z tartych ziemniaków z twarogiem i okrasą to danie proste, ale smaczne, sycące i bardzo tanie. Taki obiad dla czteroosobowej rodziny to koszt rzędu 16-17 złotych. Najlepiej smakują z samodzielnie wykonanym twarogiem.

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • sól

  • 200 g podgardla lub słoniny

  • 200 g twarogu

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku zagotować wodę z solą. Na wrzątek kłaść łyżką porcje ciasta.

  • Kluski gotować 5-10 minut (w zależności od wielkości) po wypłynięciu na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową na półmisek.

  • Podgardle lub słoninę pokroić w niedużą kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć, aż skwarki będą rumiane i wytopi się nieco tłuszczu.

  • Ciepłe kluski podawać okraszone skwarkami i posypane pokruszonym twarogiem.

Ocena: 2,8