Puree ziemniaczane zapiekane z tartym serem: łatwy przepis na wczorajsze ziemniaki
Domowe kluski z tartych ziemniaków z twarogiem i okrasą

Autor Zdjęcia: Anna Szubińska
Kluski z tartych ziemniaków smakują najlepiej podane ze skwarkami z podgardla i odrobiną twarogu.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Domowe kluski z tartych ziemniaków z twarogiem i okrasą to danie proste, ale smaczne, sycące i bardzo tanie. Taki obiad dla czteroosobowej rodziny to koszt rzędu 16-17 złotych. Najlepiej smakują z samodzielnie wykonanym twarogiem.
Składniki
1,5 kg ziemniaków
1,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
sól
200 g podgardla lub słoniny
200 g twarogu
Przygotowanie krok po kroku:
W garnku zagotować wodę z solą. Na wrzątek kłaść łyżką porcje ciasta.
Kluski gotować 5-10 minut (w zależności od wielkości) po wypłynięciu na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową na półmisek.
Podgardle lub słoninę pokroić w niedużą kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć, aż skwarki będą rumiane i wytopi się nieco tłuszczu.
Ciepłe kluski podawać okraszone skwarkami i posypane pokruszonym twarogiem.