Szwedzkie klopsiki, czyli Köttbullar: przepis Tore Wretmana na klopsiki lepsze niż w IKEA
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Marzą Ci się klopsiki jak z IKEA, a nawet lepsze? Wypróbuj więc przepis na szwedzkie klopsiki przygotowany przez najlepszego szwedzkiego kucharza, Tore Wretmana. Szwedzkie klopsiki, czyli Köttbullar, podawaj z purée ziemniaczanym, konfiturą z borówek i ogórkami marynowanymi. Z tego przepisu na szwedzkie klopsiki wychodzi około 40 sztuk mięsnych kuleczek.
ZOBACZ WIDEO z przepisem na szwedzkie klopsiki!
SKŁADNIKI
- 100 g mięsa wieprzowego (zmielonego dwukrotnie)
- 200 g mięsa wołowego (zmielonego dwukrotnie)
- 100 g mięsa cielęcego (zmielonego dwukrotnie)
- 1 cebula
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 1 szklanka pokruszonego, suchego miąższu bułki pszennej
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- świeżo zmielony biały pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 3 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bułkę włóż do miski i zalej kremówką. Odstaw. Kiedy nasiąknie i dobrze zmięknie, rozetrzyj ją na gładką masę za pomocą drewnianej łyżki lub dłoni.
- Cebulę drobno posiekaj w kostkę i zeszklij na 1 łyżce masła i 2 łyżkach oleju.
- Do masy z bułki i śmietany dodać zeszkloną cebulę, mięso, jajko, sól i pieprz. Całość wyrób na gładką masę.
- Zwilżonymi w wodzie dłońmi formuj z masy mięsnej kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub piłeczek do ping-ponga. Smaż na rumiano na patelni z rozgrzanym olejem z dodatkiem 2 łyżek masła. Obracaj w czasie smażenia.