Klopsiki indycze z papryką i fasolą w ostrym sosie

2021-03-29
Klopsiki indycze z papryką i fasolą w ostrym sosie
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Klopsiki indycze z papryką i fasolą w ostrym sosie to pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Pikantny sos pomidorowy skradnie serca i żołądki. To pożywne danie bardzo łatwo przygotować. Klopsiki z mięsa indyka idealnie sprawdzają się w połączeniu z papryką i białą fasolą. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 czubate łyżki tartej bułki
  • 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 średnie cebule
  • 2 papryki, np. 1 czerwona i 1 żółta
  • 1 puszka białej fasoli
  • 300 ml przecieru pomidorowego typu pelati
  • po pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego lub kminku, kolendry, słodkiej papryki, ostrej papryki, pieprzu
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mięsa mielonego dodać tartą bułkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i jajko. Posolić, jeśli mięso nie jest solone (należy sprawdzić w składnikach na opakowaniu). Wymieszać, a potem chwilę wyrabiać na gładką masę. Uformować klopsiki, odkładając je na deskę przykrytą folią spożywczą lub pergaminem. 
  • Cebulę i papryki pokroić w kostkę. 
  • Na dużej i głębokiej patelni (lub w szerokim rondlu) rozgrzać tłuszcz i zrumienić klopsiki. Zdjąć z patelni i odstawić.
  • Na tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę. Dodać paprykę i smażyć 2-4 minuty. 
  • Ponownie włożyć na patelnię klopsiki, dodać odcedzoną fasolę i przecier pomidorowy. Doprawić przyprawami w proszku. Ewentualnie podlać wodą, jeśli płyn nie przykrywa klopsików do połowy wysokości. Dusić na wolnym ogniu 20 minut. 
  • Podawać do ryżu lub kaszy.