Frykadele indycze nadziewane wątróbką: przepis na klopsiki z mięsa mielonego [WIDEO]

Frykadele indycze nadziewane wątróbką: przepis na klopsiki z mięsa mielonego [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Klopsik, w których niespodzianką mogą być oliwki, cebulka, wątróbka...

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Frykadele  nadziewane wątróbką to oryginalny pomysł na wykorzystanie mielonego mięsa indyka. Można podawać je na zimno jako elegancką przekąskę, ale wtedy powinny być uformowane w znacznie mniejsze kulki, a wątróbkę mogą zastąpić oliwki, pieczarki, kostki żółtego sera lub miniaturowa marynowana cebulka.

Składniki

  • 400 g mielonego indyka

  • 2 łyżki bułki tartej

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 3 wątróbki drobiowe

  • 2 jajka

  • 1 i 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • olej do smażenia

  • sól, pieprz

  • Panierka:

  • 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych

  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mielone mięso wyrobić z jajkami, bułką tartą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, kilkoma łyżkami wody, natką i ziołami, doprawić solą i pieprzem.

  • Wątróbki usmażyć na oleju, osączyć na papierowym ręczniku i każdą podzielić na cztery części.

  • Z mięsa mielonego zrobić niewielkie placuszki, na środku każdego położyć po kawałku wątróbki i uformować kulki.

  • Obtoczyć je w bułce tartej wymieszanej z orzechami. Usmażyć na rumiano na oleju. Podawać z ziemniakami purée i surówką, np. z selera i marchwi.

Więcej przepisów w książce „Wyśmienite dania z drobiu”.

Ocena: 0