Szybki keks z jabłkami: przepis na prosty keks

Szybki keks z jabłkami: przepis na prosty keks

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Keks z dodatkiem jabłek  jest  bardziej  wilgotny i wyrazisty w smaku

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Keks z dodatkiem jabłek, które nadadzą temu ciastu jeszcze większego aromatu, jest  bardzo prosty do przygotowania. Jego zaletą jest to, że ciasto może stać kilka dni, a nawet tygodni. Dzięki bakaliom jest to zdrowy i pożywny deser.. Jest aromatyczny i przepełniony różnymi smakami. Pamiętajmy tylko, że masę bakaliową najlepiej przygotować dzień wcześniej, wówczas keks będzie o wiele smaczniejszy.

Składniki

  • 300 g jabłek,

  • 100 g cukru,

  • sok z 1 cytryny,

  • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy,

  • 100 g posiekanych orzechów laskowych,

  • 100 g posiekanych orzechów włoskich,

  • 120 g migdałów,

  • 120 g rodzynek,

  • 20 ml rumu,

  • 1 łyżeczka cynamonu,

  • szczypta startego kminku,

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej,

  • 250 g mąki pszennej zwykłej (jeśli nie mamy mąki pszennej pełnoziarnistej wówczas możemy użyć 1/2 kg zwykłej),

  • 1 jajko,

  • 1 proszek do pieczenia,

  • szczypta soli.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę. Dodać sok z cytryny, pokrojoną skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy (migdały, orzechy laskowe i włoskie), cukier cynamon , kminek i rum. Przykryć i odstawić na całą noc.

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać jajka i wymieszać z owocami przygotowanymi poprzedniego dnia.

  • Masę przełożyć do wysmarowanej masłem podłużnej formy. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 175°C.

Ocena: 2,5