Kombucha, czyli eliksir zdrowia z bąbelkami – sprawdź, jak zrobić ją w domu krok po kroku

Kombucha
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Kombucha to orzeźwiająca fermentowana herbata.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Kombucha to lekko gazowany, słodko-kwaśny napój z fermentowanej herbaty, który zdobył serca fanów zdrowego stylu życia na całym świecie. Świetnie orzeźwia i wspiera trawienie, lekko szczypie w język i ma słodko-kwaśny smak, który uzależnia… w dobrym tego słowa znaczeniu. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników: herbaty, cukru, grzybka SCOBY, odrobiny gotowej kombuchy i szklanego słoja. To prosty domowy eliksir zdrowia z bąbelkami – idealny na każdą porę dnia!

Różne smaki kombuchy

Fermentowana herbata ma specyficzny słodko-kwaśny smak i super orzeźwiające bąbelki. Na jej smak wpływa jednak bardzo wiele czynników (rodzaj herbaty, rodzaj wody, temperatura, ilość światła, czas "pracy" grzybka, ilość cukru, itp.), dlatego znalezienie odpowiedniego dla siebie smaku może czasem wymagać wielu eksperymentów.

Mnie najbardziej odpowiada smakowo kombucha przygotowana na bazie czarnej herbaty z 4 łyżkami cukru na 2,5 l wody. Ulubiony przeze mnie smak i stopień fermentacji uzyskuje po 5 dniach, jeśli słój stoi na lodówce, w ciepłym, ale dość zacienionym miejscu. Dlatego polecam eksperymenty i poszukiwanie odpowiedniego smaku wytrwale i systematycznie. Tym bardziej, że za każdym razem tworzy nam się kolejny grzybek do przygotowania następnej, może idealnej wersji.

Skąd wziąć grzybek?

Grzybek herbaciany można kupić w niektórych internetowych sklepach ze zdrową żywnością oraz na portalach z ogłoszeniami drobnymi. Zanim jednak tam zajrzymy warto zapytać znajomych. Jeśli ktoś przygotowuje kombuchę regularnie, to z pewnością ma nadmiar grzybków. Ja swoją "mamusię" dostałam od znajomej z jednej z freegańskich grup na FB. Najlepiej zajrzeć na lokalne gruby oddażowe, z pewnością w okolicy znajdziemy kogoś, kto chętnie podzieli się scoby (z ang. Symbiotic Culture of Bacteria and Yeasts, czyli symbiotyczna kultura bakterii i drożdży).

Przepis na kombuchę

SKŁADNIKI

  • 1 grzyb herbaciany (scoby)
  • 2 łyżki liściastej herbaty
  • 2-3 litry wody
  • 4 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę zagotować. Herbatę zalać 2 szklankami wrzątku i odstawić do naciągnięcia na ok 10 min.
  • Słój dokładnie umyć i wyparzyć, przelać do niego zaparzoną herbatę i dopełnić przegotowaną wodą, posłodzić i dokładnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
  • Do chłodnej herbaty wlać ok. 200 ml gotowej kombuchy i włożyć grzybek. Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce.
  • Napój jest gotowy zazwyczaj po 4-5 dniach, ale niekiedy potrzebuje i tygodnia lub dłuzej. Im dłużej stoi, tym jest kwaśniejszy i mocniej musuje. 
  • Gotowy napój zlewamy do szklanej butelki, grzybki (już 2) możemy wykorzystać do nastawienia kolejnych porcji herbaty. 
  • Scoby można też przełożyć do czystego słoika, zalać niewielką porcją fermentowanego napoju i wstawić do lodówki. W warunkach chłodniczych można go przechowywać nawet kilka miesięcy. 
Kawa dobra na wszystko: poznaj właściwości kawy
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej