Kasza jaglana: przepis na koktajl malinowy z kaszą na zimowe drugie śniadanie

2021-03-29
Magdalena Cielenga-Wiaterek
Kasza jaglana: przepis na koktajl malinowy z kaszą
Autor: Magdalena Cielenga-Wiaterek Kasza jaglana - na jej bazie możecie przygotować pełnowartościowe drugie śniadanie.
łatwy
10 min
4

Kasza jaglana - przepis na koktajl malinowy z dodatkiem kaszy możecie wykorzystać przygotowując pożywne drugie śniadanie. Kasza jaglana na obiad i kolację to kulinarny banał! Spróbujcie czegoś nowego! Na drugie śniadanie możecie przygotować koktajl malinowy z kaszą jaglaną i migdałami. Przepis pochodzi z książki ,,Zielenina na talerzu" Magdaleny Cielengi-Wiaterek (wydawnictwo Druga Strona, Warszawa 2015).

Deser malinowy na bazie jogurtu

Koktajl malinowo-owsiany [pomysł na lekkie, letnie śniadanie]

Mrożony jogurt malinowy z miodem i płatkami migdałowymi

Płatki owsiane z jogurtem, orzechami i malinami

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej (2 łyżki przed ugotowaniem)
  • szklanka mleka roślinnego
  • 2 szklanki malin
  • 2 łyżki migdałów, najlepiej ekologicznych w skórkach
  • 4 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżka niełuskanego sezamu
  • łyżka pestek słonecznika
  • łyżka pestek dyni
  • łyżka dowolnych orzechów (objętość bez łupinek)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jeżeli mamy migdały ze skórką, zalewamy je na kilka minut wrzątkiem i obieramy.
  • Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki koktajl.
  • Rozlewamy do szklanek, pijemy natychmiast lub schłodzony.
  • Przygotowujemy posypkę. Siemię lniane, sezam, pestki słonecznika, pestki dyni, orzechy mielimy w młynku do kawy.
Magdalena Cielenga-Wiaterek