Kasza jaglana: przepis na koktajl malinowy z kaszą na zimowe drugie śniadanie

Kasza jaglana: przepis na koktajl malinowy z kaszą na zimowe drugie śniadanie

Autor Zdjęcia: Magdalena Cielenga-Wiaterek

Kasza jaglana - na jej bazie możecie przygotować pełnowartościowe drugie śniadanie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Kasza jaglana - przepis na koktajl malinowy z dodatkiem kaszy możecie wykorzystać przygotowując pożywne drugie śniadanie. Kasza jaglana na obiad i kolację to kulinarny banał! Spróbujcie czegoś nowego! Na drugie śniadanie możecie przygotować koktajl malinowy z kaszą jaglaną i migdałami. Przepis pochodzi z książki ,,Zielenina na talerzu" Magdaleny Cielengi-Wiaterek (wydawnictwo Druga Strona, Warszawa 2015).

Składniki

  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej (2 łyżki przed ugotowaniem)

  • szklanka mleka roślinnego

  • 2 szklanki malin

  • 2 łyżki migdałów, najlepiej ekologicznych w skórkach

  • 4 łyżki miodu lub syropu klonowego

  • łyżka siemienia lnianego

  • łyżka niełuskanego sezamu

  • łyżka pestek słonecznika

  • łyżka pestek dyni

  • łyżka dowolnych orzechów (objętość bez łupinek)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jeżeli mamy migdały ze skórką, zalewamy je na kilka minut wrzątkiem i obieramy.

  • Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki koktajl.

  • Rozlewamy do szklanek, pijemy natychmiast lub schłodzony.

  • Przygotowujemy posypkę. Siemię lniane, sezam, pestki słonecznika, pestki dyni, orzechy mielimy w młynku do kawy.

Ocena: 0