Frykadelki z pęczaku - pyszne kotlety z kaszy i marchewki

Frykadelki z pęczaku - pyszne kotlety z kaszy i marchewki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Frykadelki z pęczaku to niedrogie a smaczne i sycące kotleciki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Frykadelki z pęczaku to pyszne kotlety na bazie kaszy i marchewki. Mają trzy podstawowe zalety: są smaczne i sycące, łatwo je przygotować, a do tego są tanie. Wystarczy 30 minut i kilka składników, które zazwyczaj mamy w domu, aby zrobić pyszny obiad, który nie nadwyręży domowego budżetu.

Składniki

  • 250 g pęczaku

  • 0,5 kostki bulionu warzywnego

  • 2 marchewki

  • 1 cebula

  • 2 jajka

  • 3 łyżki mąki

  • 2 łyżki tartej bułki

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bulion zagotować z 2 szklankami wody, dodać kasze i ugotować do miękkości. Odcedzić.

  • Marchewkę i cebulę obrać. Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach a cebule posiekać.

  • Wymieszać kaszę z marchewką i cebulą, chwilę razem podgrzewać pod przykryciem, po czym odstawić do ostygnięcia.

  • Do przestudzonej kaszy dodać jajka, mąkę i bułkę tartą, przyprawić do smaku.

  • Z masy formować niewielkie frykadelki i smażyć na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5