Karp gotowany z pietruszką i piwem

Karp gotowany z pietruszką i piwem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Karp gotowany z pietruszką i piwem to smaczne danie nie tylko na Wigilię.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Karp gotowany w aromatycznym ciemnym piwie z dodatkiem korzenia pietruszki najlepiej smakuje z ziemniakami i kwaszonym ogórkiem.

Składniki

  • 1 kg karpia

  • 2 pietruszki

  • 2 cebule

  • 2 szklanki ciemnego piwa

  • 2 łyżki octu

  • 3 łyżki masła

  • kminek

  • pieprz i sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę oczyścić nie odcinając głowy, włożyć do brytfanny, zalać piwem i posolić. Dodać obraną i pokrojoną pietruszkę oraz cebulę.

  • Gotować 40 min. na małym ogniu. Doprawić octem, masłem, pieprzem i kminkiem.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 10 min, aby odparował nadmiar płynu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0