Sznycle z kapusty - panierowana kapusta na obiad lub kolację
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad bezmięsny? Oto rozwiązanie - sznycle z kapusty są smaczne, sycące i niedrogie. Taką panierowaną kapustę przygotujesz w pół godziny.
SKŁADNIKI
- 1 nieduża główka kapusty
- 3 jajka
- szklanka bułki tartej
- sól i pieprz
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z kapusty oberwij odstające, luźne liście i opłucz główkę pod bieżącą wodą.
- Kapustę przekrój na pół (wzdłuż głąba), a potem na ćwiartki i ósemki.
- Z każdego kawałka odkrój ok 2/3 głąba, zostaw tyle, aby liście nie odpadły.
- Zblanszuj kawałki kapusty w osolonej wodzie ok. 5 min, wyjmij z wody i odstaw, aby przestygły.
- Roztrzep jajka, posól i przypraw pieprzem (polecamy grubo mielony).
- Plastry kapusty panieruj w jajku, bułce i ponownie jajku.
- Usmaż na złoty kolor z obu stron.