Surówka z czerwonej kapusty: szybka i smaczna!
Smaczna, zdrowa, niedoceniana – mowa o czerwonej kapuście. W zimie to jedno z nielicznych warzyw, z jakich możemy robić sałatki i surówki. Przedstawiamy dwa różne sposoby na jarzynkę z czerwonej kapusty i pomysły, do czego podać takie surówki.
Spis treści
Kupujemy średniej wielkości główkę czerwonej kapusty (przez specjalistów nazywanej także modrą). Wystarczy nam na dwie surówki, które mogą stanowić dodatek do dwóch obiadów dla czterech osób.
Szybka surówka z kapusty czerwonej
Dodatki do kapusty:
kukurydza w puszce (pół opakowania o wadze 400 g)
3 łyżki oleju
sól
cukier
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Kapustę kroimy na cienkie paseczki, wsypujemy do miski i solimy, by nieco zmiękła. Kukurydzę odsączamy z sosu i dodajemy do kapusty. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i cytryną. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy.
Jarzynka z kapusty parzonej
Dodatki do kapusty:
2-3 jabłka
3 łyżki oleju
sól
cukier
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Kapustę kroimy na cienkie paseczki, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy z dodatkiem soli przez ok. 10 min. Kapusta nie może być zbyt miękka.
Odcedzamy ją i wrzucamy do miski. Jabłka obieramy i trzemy na tarce (duże wiórki). Do wystudzonej kapusty dodajemy utarte jabłka, olej, sól, cukier i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.
Czerwona kapusta z kukurydzą doskonale pasuje do wołowiny: bitek, zrazów, gulaszu. Parzona czerwona kapusta z jabłkiem jest delikatniejsza w smaku i stanowi świetny dodatek do wieprzowiny: duszonych polędwiczek lub schabu pieczonego.