Kupujemy średniej wielkości główkę czerwonej kapusty (przez specjalistów nazywanej także modrą). Wystarczy nam na dwie surówki, które mogą stanowić dodatek do dwóch obiadów dla czterech osób.
Szybka surówka z kapusty czerwonej
Dodatki do kapusty:
kukurydza w puszce (pół opakowania o wadze 400 g)
3 łyżki oleju
sól
cukier
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Kapustę kroimy na cienkie paseczki, wsypujemy do miski i solimy, by nieco zmiękła. Kukurydzę odsączamy z sosu i dodajemy do kapusty. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i cytryną. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy.
Jarzynka z kapusty parzonej
Dodatki do kapusty:
2-3 jabłka
3 łyżki oleju
sól
cukier
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Kapustę kroimy na cienkie paseczki, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy z dodatkiem soli przez ok. 10 min. Kapusta nie może być zbyt miękka.
Odcedzamy ją i wrzucamy do miski. Jabłka obieramy i trzemy na tarce (duże wiórki). Do wystudzonej kapusty dodajemy utarte jabłka, olej, sól, cukier i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.
Czerwona kapusta z kukurydzą doskonale pasuje do wołowiny: bitek, zrazów, gulaszu. Parzona czerwona kapusta z jabłkiem jest delikatniejsza w smaku i stanowi świetny dodatek do wieprzowiny: duszonych polędwiczek lub schabu pieczonego.