Kapusta pak-choi smazona na chrupko z migdałami

2021-03-29
Kapusta pak choi smażona na chrupko z migdalami
Autor: Shutterstock Smażona na chrupko kapusta pak choi może być samodzielną przekąską lub dodatkiem do obiadu.
łatwy
20 min
4

Potrawa ta przypomina sałatkę z wodorostów na chrupko, jednak jej głównym składnikiem nie są wodne rośliny a chińska kapusta pak-choi. Jak usmażyć kapustę na chrupko? Podajemy dobry przepis.

SKŁADNIKI

  • 1 kg kapusty pak choi
  • 2 szklanki oleju
  • 50 g blanszowanych migdałów
  • sol i cukier (po pół łyżeczki)
  • szczypta mielonego cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Liście kapusty przebrać, umyć pod bieżącą wodą i bardzo dokładnie osuszyć. Posiekać na cienkie paski.
  • W woki rozgrzać bardzo mocno olej. Kiedy zacznie parować, zmniejszyć ogień i wrzucić pokrojoną kapustę.
  • Smażyć ok. 2-3 min., do momentu, aż listki staną się chrupkie. Wyjąć z oleju i osączyć na papierowym ręczniku.
  • Do woka wrzucić migdały i smażyć 20-30 sekund, wyjąć i osączyć z tłuszczu.
  • Kapustę posypać solą, cukrem i cynamonem, a następnie wymieszać z migdałami. Podawać od razu po przygotowaniu.