Duszona kapusta pak choi z sezamem
2021-03-29
łatwy
12 min
4
Kapusta pak choi najlepiej smakuje podduszona na patelni lub podpieczona. Tu prezentujemy najprostszy przepis na duszoną kapustę pak choi z sezamem, tak jak się ją podaje w kraju pochodzenia, czyli Chinach. Tak uduszoną kapustę podajemy jako dodatek do dań mięsnych (kurczaka, wieprzowiny).
SKŁADNIKI
- 4 szt. kapusty pak choi
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- pół łyżeczki brązowego cukru
- garść ziaren sezamu
- olej do smażenia (może być sezamowy)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na suchej patelni upraż sezam, ale uważaj, żeby go nie przypalić. Zsyp do naczynia.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj olej na patelnię i podsmaż na nim przekrojoną na pół wzdłuż kapustę, czosnek i brązowy cukier aż liście zmiękną.
- Polej sosem sojowym, dodaj 2 łyżki wody i duś jeszcze przez minutę. Posyp uprażonym sezamem.
- Podawaj na ciepło jako dodatek do dań mięsnych.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?