Zapiekanka dworcowa

2021-03-29
Zapiekanka dworcowa
Autor: Shutterstock Smak szkoły i dzieciństwa, czyli comfort food po polsku.
łatwy
20 min
4

Pierwotnie serwowany w formie podłużnej bułki z farszem cebulowo-pieczarkowym okraszonym serem. Dziś ten rodzaj kanapki przygotowuje się głównie z pieczarkami (również z wędliną) na bułce zapiekanej z żółtym serem i podawanej z keczupem lub innymi sosami.

SKŁADNIKI

  • 2 półbagietki
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • łyżka masła (najlepiej klarowanego)
  • 250 g żółtego sera (na przykład goudy)
  • sól, pieprz
  • keczup
  • szczypiorek (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule obrać, drobno posiekać.
  • Pieczarki oczyścić i pokroić w półplasterki.
  • Na patelni stopić masło i wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli, dodać pieczarki. Smażyć na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, 10 minut – aż soki, które puszczą, wyparują, a pieczarki zaczną się ładnie rumienić. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem.
  • Bułki przekroić wzdłuż na pół, na każdą nałożyć pieczarki i posypać startym serem.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 8–10 minut, aż ser się stopi, a pieczywo zrobi się chrupiące. Przed podaniem polać keczupem i posypać szczypiorkiem. 
  • Więcej przepisów w książce "Zapiekanki mniam, mniam"