Letnie kanapki z serem i jeżynami: na śniadanie albo kolację
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Latem mamy na ogół ochotę na coś lekkiego i świeżego. Jednak gdy zajdzie słońce i nadejdzie prawdziwy głód, wtedy można sobie pofolgować. Oto przepis na bardzo nietradycyjną kanapkę zapiekankę z serem i jeżynami. Równie dobrze sprawdzi się na pożywne śniadanie.
Tak jak każdy rodzaj sera jest tu dozwolony (warto spróbować z np. białym serem), użyć można też większości owoców, np. truskawek, jagód, malin, moreli czy mirabelek.
SKŁADNIKI
- 8 grubo pokrojonych kromek chleba wieloziarnistego
- 350 g jeżyn
- 12-15 listków świeżej bazylii
- 200 g żółtego sera, pokrojonego w plasterki (najlepiej włoskiej odmiany fontina, ale można dobrać według gustu oraz dostępności - ważne, żeby był delikatny, a im bledszy kolor, tym lepiej wyglądać będzie gotowe danie)
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużej misce rozgnieść widelcem jeżyny, uważając, żeby się nie pochlapać.
- Do miski dodać posiekane liście bazylii; mieszać dalej.
- Rozgrzać na małym ogniu dużą patelnię żeliwną.
- Na patelni należy położyć cztery kromki chleba.
- Każdą kromkę chleba trzeba lekko posmarować oliwą z oliwek.
- Na każdej kromce ułożyć kilka plastrów sera, tak żeby wystarczyło na wszystkie kanapki.
- Na każdą kromkę z serem łyżeczką nakładać jeżyny zgniecione z posiekanymi listkami bazylii. Na każdą kromkę powinny przypaść 3-4 łyżeczki jeżyn z bazylią.
- Pozostałe kromki posmarować lekko oliwą z oliwek.
- Położyć je na opiekanych już kromkach.
- Na małym ogniu lub przy minimalnej temperaturze płyty elektrycznej pozwolić pieczywu przyrumienić się, a serowi roztopić. Opiekanie każdej strony powinno zająć mniej więcej 4-5 minut - potem delikatnie, używając szczypców lub łopatki do ciast, przełożyć na drugą stronę.