Marynaty i mieszanki na grilla [przepisy]: w czym marynować mięso przed grillowaniem?
Ze składników dostępnych na wyciągnięcie ręki można stworzyć naprawdę niezwykłe i egzotyczne marynaty do grillowanego mięsa, ryb i warzyw. Mogą być ostre, łagodne, z winem, whisky, soya sauce. Zawsze muszą zawierać olej lub oliwę, żeby pieczone produkty nie przywierały do rusztu. Proponujemy kilka przepisów na marynaty i mieszanki do grilla.
Spis treści
- Mieszanka barbecue do nacierania
- Mieszanka cayenne do nacierania
- Mieszanka azjatycka do nacierania
- Marynata teriyaki
- Marynata mojo
- Marynata prowansalska
- Marynata cytrynowa
- Marynata jogurtowa
- Marynata piwna
- Marynata słodko-ostra
Marynaty do grilla można bardzo łatwo przygotować. Wystarczy wymieszać odpowiednie składniki, by osiągnąć smaczny, wymarzony efekt. Podajemy kilka przepisów na marynaty - listy składników do mieszanek.
Mieszanka barbecue do nacierania
4 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki chili w proszku
2 łyżeczki cukru brązowego
1 łyżeczka granulowanego czosnku
2 łyżeczki papryki sproszkowanej
1 łyżeczka nasion selera i kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
Mieszanka cayenne do nacierania
2 łyżeczki świeżego tymianku
1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka papryki w proszku
1 łyżeczka cukru brązowego
3/4 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Mieszanka azjatycka do nacierania
2 łyżki papryki sproszkowanej
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki przyprawy ''pięć smaków''
1 łyżeczka imbiru w proszku
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
Marynata teriyaki
szklanka soku ananasowego
pół szklanki soya sauce
8 łyżek drobno posiekanej cebuli
łyżka ciemnego oleju sezamowego
łyżka utartego świeżego imbiru
łyżka posiekanego czosnku
łyżka cukru brązowego
łyżka soku z cytryny
Marynata mojo
4 łyżki soku z pomarańczy
3 łyżki soku z limonki
3 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej kolendry
2 posiekane papryczki jalapeno
łyżka posiekanego czosnku
1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki soli morskiej
Marynata prowansalska
łyżka startej skórki cytrynowej
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy
3 łyżki posiekanych liści szałwii
2 łyżki posiekanych szalotek
2 łyżki musztardy gruboziarnistej
łyżka pokrojonego czosnku i mielonego czarnego pieprzu
Marynata cytrynowa
sok i skórka z 4 limonek
sok i skórka z 4 cytryn
4 łyżki oleju roślinnego (rzepakowego)
1 łyżka mielonego pieprzu
2 łyżeczki soli
Marynata jogurtowa
150 g naturalnego jogurtu
4 łyżki soku cytrynowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka rozmarynu lub majeranku
pieprz i sól
Marynata piwna
2 szklanki piwa
2 liście laurowe
łyżeczka kminku
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren czarnego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
¼ łyżeczki soli
Marynata słodko-ostra
5-6 łyżek dżemu, np. brzoskwiniowego
3-4 łyżki płynnego miodu
łyżka musztardy
2 łyżki octu winnego
łyżka brązowego cukru
łyżka suszonego rozmarynu
szczypta pieprzu, najlepiej kajeńskiego