Marynaty i mieszanki na grilla [przepisy]: w czym marynować mięso przed grillowaniem?

2020-10-01 15:36

Ze składników dostępnych na wyciągnięcie ręki można stworzyć naprawdę niezwykłe i egzotyczne marynaty do grillowanego mięsa, ryb i warzyw. Mogą być ostre, łagodne, z winem, whisky, soya sauce. Zawsze muszą zawierać olej lub oliwę, żeby pieczone produkty nie przywierały do rusztu. Proponujemy kilka przepisów na marynaty i mieszanki do grilla.

Marynaty i mieszanki na grilla [przepisy]: w czym marynować mięso przed grillowaniem?
Autor: thinkstockphotos.com Dobrze skomponowana mieszanka przypraw to recepta na udanego grilla

Spis treści

  1. Mieszanka barbecue do nacierania
  2. Mieszanka cayenne do nacierania
  3. Mieszanka azjatycka do nacierania
  4. Marynata teriyaki
  5. Marynata mojo
  6. Marynata prowansalska
  7. Marynata cytrynowa
  8. Marynata jogurtowa
  9. Marynata piwna
  10. Marynata słodko-ostra

Marynaty do grilla można bardzo łatwo przygotować. Wystarczy wymieszać odpowiednie składniki, by osiągnąć smaczny, wymarzony efekt. Podajemy kilka przepisów na marynaty - listy składników do mieszanek.

Mieszanka barbecue do nacierania

4 łyżeczki soli morskiej

2 łyżeczki chili w proszku

2 łyżeczki cukru brązowego

1 łyżeczka granulowanego czosnku

2 łyżeczki papryki sproszkowanej

1 łyżeczka nasion selera i kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu

Mieszanka cayenne do nacierania

2 łyżeczki świeżego tymianku

1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej

1 łyżeczka papryki w proszku

1 łyżeczka cukru brązowego

3/4 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu

1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

Mieszanka azjatycka do nacierania

2 łyżki papryki sproszkowanej

2 łyżeczki soli morskiej

2 łyżeczki mielonej kolendry

2 łyżeczki przyprawy ''pięć smaków''

1 łyżeczka imbiru w proszku

1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

Marynata teriyaki

szklanka soku ananasowego

pół szklanki soya sauce

8 łyżek drobno posiekanej cebuli

łyżka ciemnego oleju sezamowego

łyżka utartego świeżego imbiru

łyżka posiekanego czosnku

łyżka cukru brązowego

łyżka soku z cytryny

Marynata mojo

4 łyżki soku z pomarańczy

3 łyżki soku z limonki

3 łyżki oliwy

2 łyżki posiekanej kolendry

2 posiekane papryczki jalapeno

łyżka posiekanego czosnku

1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki soli morskiej

Marynata prowansalska

łyżka startej skórki cytrynowej

4 łyżki soku z cytryny

4 łyżki oliwy

3 łyżki posiekanych liści szałwii

2 łyżki posiekanych szalotek

2 łyżki musztardy gruboziarnistej

łyżka pokrojonego czosnku i mielonego czarnego pieprzu

Marynata cytrynowa

sok i skórka z 4 limonek

sok i skórka z 4 cytryn

4 łyżki oleju roślinnego (rzepakowego)

1 łyżka mielonego pieprzu

2 łyżeczki soli

Marynata jogurtowa

150 g naturalnego jogurtu

4 łyżki soku cytrynowego

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka rozmarynu lub majeranku

pieprz i sól

Marynata piwna

2 szklanki piwa

2 liście laurowe

łyżeczka kminku

kilka ziaren jałowca

kilka ziaren czarnego pieprzu

kilka ziaren ziela angielskiego

¼ łyżeczki soli

Marynata słodko-ostra

5-6 łyżek dżemu, np. brzoskwiniowego

3-4 łyżki płynnego miodu

łyżka musztardy

2 łyżki octu winnego

łyżka brązowego cukru

łyżka suszonego rozmarynu

szczypta pieprzu, najlepiej kajeńskiego