Karp smażony w cieście naleśnikowym: jak usmażyć duże dzwonka karpia? [GALERIA krok po kroku]

Karp smażony w cieście naleśnikowym: jak usmażyć duże dzwonka karpia? [GALERIA krok po kroku]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wystarczy obrócić i zrumienić z drugiej strony, aby karp był soczysty, a panierka chrupka. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Karp smażony w cieście naleśnikowym jest pyszny. Najlepszy jest karp słusznych rozmiarów o słodkawym mięsie. Jednak problemem jest dosmażenie porcji tej dużej ryby. Duże dzwonka karpia najlepiej zrumienić, a następnie pozwolić im dojść w gorącym piekarniku. Dzięki temu nawet grube kawałki ryby są usmażone w punkt, a nie przesmażone. Przeczytajcie przepis i zobaczcie poniżej galerię zdjęć krok po kroku!

Składniki

  • 1,2-1,5 kg karpia bez głowy

  • 250 ml mąki pszennej

  • 250 ml wody mineralnej

  • 1 jajko

  • 1 szklanka tartej bułki

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

  • 60 g masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Karpia pokroić na dzwonka o szerokości około 5 cm. Każde dzwonko przekroić wzdłuż kręgosłupa na pół. Umyć pod bieżącą wodą z resztek śluzu i krwi. 

  • Kawałki ryby oprószyć solą i pieprzem. 

  • Z mąki pszennej, wody mineralnej i jajka oraz szczypty soli przygotować ciasto jak na naleśniki. 

  • Panierować kawałki ryby kolejny w cieście naleśnikowym i tartej bułce. 

  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Obrócić i zrumienić z drugiej strony. 

  • Usmażone i osączone z nadmiaru tłuszczu kawałki karpia przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć kawałki zimnego masła. Nie przykrywać. 

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 10 z termoobiegiem lub 20 minut w trybie góra-dół. Czas podaję orientacyjnie, bo wszystko zależy od rodzaju i jakości Waszego piekarnika. 

Więcej o tradycjach kuchni polskiej

Dzieje łakomstwa i obżarstwa, Adrianna Ewa Stawska, wyd. Harde, 2019

 

 

 

 

„Na całej długości dostępnej mi przestrzeni rozwijam niniejszym transparent z hasłem “Stawska skarbnicą wiedzy kulinarnej”. "Dzieje łakomstwa" to pięknie podana, soczysta, aromatyczna i świetnie doprawiona historia jedzenia w rozmaitych wymiarach. Adrianna Ewa Stawska wypiekła starannie książkę, na którą czekali tak gurmandziści głodni wiedzy, jak i spragnieni wielbiciele językowej wirtuozerii. Jak uruchomić ewolucję bezrefleksyjnego jamochłona w świadomego smakosza? Dać mu do przeczytania "Dzieje łakomstwa"!” - napisał o książce Paweł Loroch.

Adrianna Ewa Stawska - badaczka historii kultur kulinarnych, dziennikarka, felietonistka i pisarka w książce „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” zabiera nas w podróż w czasie, poznamy: kuchnię starożytnego Rzymu czy kulinarne rytuały prasłowiańskie. Poznamy wybitnych kucharzy, znanych smakoszy i celebrytów obżarstwa. Całość opatrzona jest współczesnymi przepisami kulinarnymi.

Książkę można kupić tutaj: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa”

Ocena: 1,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).