Lukier królewski - jak zrobić biały lukier z białka i cukru?
Lukier królewski przygotowuje się z białek jaj i cukru pudru. Można dodać do niego też odrobinę soku z cytryny, który zdecydowanie poprawi jego smak. Lukier zmienia wygląd i smak słodkich wypieków. Biały lukier na pączkach, kolorowy na świątecznych piernikach – nie tylko zdobi, ale dodaje smaku. Mówimy, jak zrobić lukier królewski!

Spis treści
Żeby polukrować ciasto lub pierniczki nie warto kupować gotowych mieszanek, pełnych syntetycznych dodatków. Do przygotowania podstawowego, białego lukru królewskiego potrzebny jest tylko cukier puder i białko jajka. Proporcje tych składników trudno ściśle określić. Wiele zależy od rodzaju cukru, tego, jak jest drobno zmielony. Jajka również różnią się wielkością. Jeśli puder zbił się pod wpływem wilgoci w bryłki, warto go przesiać przez drobne sito. Można założyć, że na jedno białko ze sporego jajka potrzeba przynajmniej pełnej szklanki cukru.
Składniki lukru królewskiego:
- 2 białka jaja
- 2 szklanki cukru pudru
- (opcjonalnie) 1-2 łyżeczki soku z cytryny
Jak zrobić lukier królewski?
Białka ubić na puszystą ale nie sztywną pianę. Zacząć od niskich obrotów miksera, po czym zwiększyć do średnich.
Dodać cukier i ucierać, aż do momentu, w którym lukier nabierze śnieżnobiałego koloru, pod koniec dodać sok z cytryny.
Masa powinna być jednolita, a cukier niewyczuwalny przy rozcieraniu palcami. Jeśli jest inaczej, trzeba popracować mikserem jeszcze przez kilka minut.
Lepiej, gdy lukier jest dość gęsty, łatwo można wtedy formować go w potrzebne wzory. Zbyt rzadki spływa z ciastek.
Kolorowy lukier
Białą masę można uzupełniać gotowymi pigmentami, które dają intensywny, czysty kolor. Bardziej autentyczne i zdrowsze są jednak naturalne barwniki, które zmienią też smak lukru: sok z wiśni, aronii, granatu czy jagód da różne odcienie czerwieni. Pomarańczowa marchew, jasnożółta cytryna, intensywnie żółta kurkuma, zielone zmiksowane liście mięty albo ziarna groszku cukrowego – to tylko niektóre możliwe surowce. Odważni dołożyć mogą nawet czarny barwnik z sepii...
Jak nakładać lukier?
Gotową masę nakładamy szpatułkami, możemy też użyć rożka zrobionego z papieru do pieczenia. Po wypełnieniu stożka lukrem, ścinamy szpic i wyciskamy zawartość na wystudzone ciastka. Wystudzona masa tężeje, lepiej więc pracować szybko.