Jak zrobić masę makową do makowca? Co warto do niej dodać?

2024-12-05 12:17

Sekret pysznego makowca tkwi w doskonałej masie makowej. Jak przygotować domową masę makową, idealną do makowca, strucli makowej czy makownika? Zamiast sięgać po gotowe produkty o niepewnym składzie, warto choć raz w roku zrobić ją samodzielnie i cieszyć się pełnią smaku!  

Jak zrobić masę makową do makowca? Co dodać do maku?
Autor: Shutterstock Dobrze przygotowana masa makowa to najważniejszy składnik wigilijnego makowca

W makowcu ważne są proporcje między masą makową a ciastem – ta pierwsza powinna dominować.

Jak zrobić masę makową do makowca krok po kroku?

  • Pierwszym etapem przygotowania masy makowej jest gotowanie maku w mleku – mak wsypuje się do wrzącego mleka i gotuje na najmniejszym ogniu pół godziny.
  • Przed zmieleniem mak musi być dokładnie osączony, by masa makowa nie była za rzadka (jeśli jest, zagęszcza się ją kaszą manną lub bułką tartą).
  • Drugi krok to mielenie maku – jeśli maszynka jest wyposażona w specjalne sito do maku, wystarczy zrobić to dwukrotnie, jeżeli nie – trzykrotnie. Masę makową słodzi się miodem.

To najbardziej pracochłonny etap, ale nie wydaje się to takie trudne, gdy wspomnimy, że kiedyś ucierano mak w makutrze, czyli glinianej misie z karbowanym środkiem.

Co zrobić jeśli mak jest gorzki?

Jakie bakalie dodać do maku?

O ostatecznym smaku makowca decydują bakalie, które dodaje się do masy – konieczne są siekane orzechy włoskie, laskowe, kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki wymoczone w rumie. Można też dodać migdały czy pokrojone figi. Jeśli makowiec będą jeść tylko dorośli, masę można wzbogacić kieliszkiem rumu lub wiśniami z nalewki (oczywiście bez pestek).

Gotowa masa makowa - czy jest smaczna? Czy warto kupić?

W sprzedaży są makowe półprodukty ułatwiające pracę. Mak już zmielony pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Kupując go, trzeba koniecznie sprawdzić datę przydatności do spożycia. Mak można bowiem przechowywać do roku w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w firmowym opakowaniu. Z powodu dużej ilości tłuszczu łatwo jełczeje.

Dostępne są też gotowe masy makowe (w puszkach). Oprócz zmielonego maku zawiera rodzynki, skórkę pomarańczową, miód i cukier.

Jakie ciasto do makowca? Sprawdź nasze przepisy!

Galeria: 12 przepisów na makowiec i ciasta z makiem

Beszamel - Jak zrobić makowiec