Czy przed szczepieniem można jeść? Co jeść po szczepieniu? Czy wolno pić alkohol?
Jak dekorować mazurki - łatwe sposoby na zdobienie wielkanocnych ciast [GALERIA ZDJĘĆ]
![Jak dekorować mazurki - łatwe sposoby na zdobienie wielkanocnych ciast [GALERIA ZDJĘĆ]](https://cdn13.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/recipes/photo/jak-ozdabiac-mazurki-dekoracja-z-baziami.jpg)
Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Jak dekorować mazurki - łatwe sposoby na zdobienie wielkanocnych ciast
Do zdobienia mazurków najlepiej używać naturalnych produktów: migdałów, orzechów, czekolady, suszonych owoców, lukrów w różnych kolorach. Sprawdź jak dekorować mazurki: łatwe sposoby na zdobienie wielkanocnych ciast.
Do udekorowania mazurka stylizowanymi baziami potrzebne będą: lukier biały oraz czekoladowa polewa (lub brązowy lukier) z torebki (np. Dr Oetkera, Delecty), migdały.
Bazie z lukru lub wiórków kokosowych i czekoladowej polewy
Dekoracja mazurka: bazie z wiórków kokosowych i czekoladowej polewy (fot. Shutterstock)
Upieczony kruchy placek z obrzeżem napełniamy masą. Gdy zastygnie malujemy bazie. Obcinamy róg torebki z polewą czekoladową, podgrzewamy w gorącej wodzie. Z jednego narożnika ciasta wyprowadzamy brązowym lukrem gałązki bazi. Niech rozchodzą się promieniście. Następnie bierzemy biały lukier i przy gałązkach robimy owalne plamki (baziowe kotki). Gdy zastygną, dorabiamy na nich czekoladowym lukrem łuski. Zamiast lukru możemy zrobić bazie z wiórków kokosowych, wtedy będą bardziej puchate.
Bazie z migdałów i czekoladowej polewy
Dekoracja mazurka: bazie (fot. Shutterstock)
Gałązki rysujemy tak, jak w poprzedniej dekoracji. Migdały moczymy w gorącej wodzie, obieramy ze skórki. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Przy czekoladowych gałązkach układamy migdały (udają kotki). Lekko wciskamy je w polewę. Następnie na każdym migdale robimy brązową plamkę tuż przy gałązce.
Dekoracja mazurka: wiosenne kwiatki z fig, migdałów i skórki (fot. ThinkstockPhotos)
Dekoracja z orzechów włoskich i skórki pomarańczowej
Po wylaniu masy na mazurek od razu układamy na niej wyłuskane włoskie orzechy. Wybieramy najładniejsze połówki orzechów i kładziemy w regularnych odstępach. Między nimi układamy paski smażonej skórki pomarańczowej. Jeśli są długie, wyjdzie nam śliczna krata.
Dekoracja mazurka: szachownica z ciasta i dwóch rodzajów konfitur (fot. Shutterstock)