Rydze z jajkiem sadzonym: proste danie, które zaskakuje wykwintnym smakiem

Rydze z jajkiem sadzonym
Autor: Shutterstock Rydze z duszoną cebulą i jajkiem sadzonym
łatwy
15 min
4

Rydze z jajkiem sadzonym to staropolska odpowiedź na coraz popularniejszą szakszukę. Obłędnie pyszne rydze, duszona cebula, dużo czarnego pieprzu i na tym jajka sadzone. Posiłek godny bogów, a co dopiero zwykły ludzi! Polecam!

Nadal głodni? Oto kilka przepisów na jajka sadzone:

Jajka sadzone po amerykańsku

Jajka sadzone na jarmużu

Szakszuka: jajka sadzone w ostrym pomidorowym sosie

Tłuczone ziemniaki zapiekane ze szpinakiem i jajkami sadzonymi

Jajka sadzone z boczniakami, szpinakiem i fasolą

SKŁADNIKI

  • 300 g rydzów
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rydze oczyścić, umyć i osączyć. Mniejsze pozostawić w całości, większe pokroić na kawałki wielkości kęsa. 
  • Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić na półtalarki. 
  • Na patelni rozgrzać masło. Dodać cebulę i smażyć na niewielkim ogniu do zeszklenia. 
  • Dodać rydze i smażyć około 3-5 minut. 
  • Zawartość patelni przyprawić solą i pieprzem.
  • Na smażone rydze z cebulą wybić jajka, przykryć pokrywką i smażyć do ścięcia białka. 
  • Podawać z pajdą dobrego chleba. 
Rydze, wartości odżywcze i kulinarne. Dlaczego warto jeść rydze?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej