Rydze z jajkiem sadzonym: proste danie, które zaskakuje wykwintnym smakiem

Rydze z jajkiem sadzonym: proste danie, które zaskakuje wykwintnym smakiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rydze z duszoną cebulą i jajkiem sadzonym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Rydze z jajkiem sadzonym to staropolska odpowiedź na coraz popularniejszą szakszukę. Obłędnie pyszne rydze, duszona cebula, dużo czarnego pieprzu i na tym jajka sadzone. Posiłek godny bogów, a co dopiero zwykły ludzi! Polecam!

Składniki

  • 300 g rydzów

  • 1 duża cebula

  • 2 łyżki masła

  • 4 jajka

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rydze oczyścić, umyć i osączyć. Mniejsze pozostawić w całości, większe pokroić na kawałki wielkości kęsa. 

  • Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić na półtalarki. 

  • Na patelni rozgrzać masło. Dodać cebulę i smażyć na niewielkim ogniu do zeszklenia. 

  • Dodać rydze i smażyć około 3-5 minut. 

  • Zawartość patelni przyprawić solą i pieprzem.

  • Na smażone rydze z cebulą wybić jajka, przykryć pokrywką i smażyć do ścięcia białka. 

  • Podawać z pajdą dobrego chleba. 

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).