Przepyszny omlet z brukselką: łatwy przepis na sycący posiłek

Przepyszny omlet z brukselką: łatwy przepis na sycący posiłek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Obfity posiłek w postaci omletu z duszoną brukselką

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wśród sezonowych składników niewątpliwie brukselka to niewątpliwie atrakcja - i zdecydowanie częściej powinna gościć w menu. Ten omlet z brukselką to tylko jeden z wielu pomysłów! Jeśli potrzebujesz jeszcze więcej inspiracji, znajdziesz je pod przepisem. 

Składniki

  • 300 g brukselki

  • 1 cebula

  • 3 łyżki masła

  • 200 ml wody

  • 2 łyżki oleju

  • 8 jajek

  • 50 ml śmietanki

  • 100 g startego sera

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyj i oczyść brukselkę, przekrój kapustki na pół. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Roztop masło na patelni, dodaj cebulę i brukselkę. Smaż do zeszklenia cebuli. Dopraw solą, a następnie dodaj wodę. Przykryj pokrywką. Gotuj wszystko przez pięć minut.

  • Następnie odlej nadmiar wody i dodaj 2 łyżki oleju.

  • Jajka, śmietanę i ser wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, a następnie wylej na patelnię.

  • Wymieszaj wszystkie składniki razem. Zmniejsz ogień i patelnię przykryj pokrywką.

  • Gdy omlet jest prawie ścięty, odwróć go i smaż przez dwie minuty na drugiej stronie.

  • Podawaj ze świeżym pieczywem lub smażonymi ziemniakami.

Ocena: 4,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).