Chińskie congee - przepis bazowy na chiński kleik ryżowy. Jakie dodatki pasują do congee?
Cilbir, czyli jajka po turecku - znakomite jajka z palonym masłem i wędzoną papryką

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Jajka po turecku czyli cilbir.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 1 OSÓB
Szukasz wyjątkowego przepisu z prostymi składnikami na doskonałe śniadanie z bliskimi? Wypróbuj ten niesamowity przepis na jajka po turecko, znane jako cilbir! To jajka gotowane w koszulce, polane aromatycznym sosem jogurtowo-ziołowym, a następnie skropione gorącym masłem korzennym. Uwaga! ten smak uzależnia!
Składniki
2 jajka
1 łyżka octu winnego
Sos:
1 szklanka jogurtu greckiego
1 łyżka świeżej siekanej mięty
1 łyżka świeżej siekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
sól
Oraz:
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka wędzonej papryki w płatkach
Przygotowanie krok po kroku:
Najpierw przygotuj sos, aby jego smaki i aromaty miały czas na przegryzienie się. Wymieszaj jogurt z siekaną miętą i natką pietruszki, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę soli. Odstaw.
Jajka ugotuj w koszulkach. Dokładny przepis, jak krok po kroku ugotować jajka w koszulkach znajdziesz w tekście: Sprawdzone sposoby na jajko w koszulce.
Na patelni lub w rondelku rozgrzej masło i oliwę, dodaj płatki papryki i podgrzewaj na małym ogniu ok. 30 sekund. Masło powinno nabrać koloru papryki, ale nie może się przypalić.
Na talerz lub miseczkę wyłóż sporą porcję ziołowego jogurtu, a na wierzch jajka. Skrop całość ciepłym masłem paprykowym i udekoruj siekanymi ziołami. Na koniec może oprószyć danie grubo mieloną solą.