Cilbir, czyli jajka po turecku - znakomite jajka z palonym masłem i wędzoną papryką

Cilbir, czyli jajka po turecku - znakomite jajka z palonym masłem i wędzoną papryką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jajka po turecku czyli cilbir.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Szukasz wyjątkowego przepisu z prostymi składnikami na doskonałe śniadanie z bliskimi? Wypróbuj ten niesamowity przepis na  jajka po turecko, znane jako cilbir! To jajka gotowane w koszulce, polane aromatycznym sosem jogurtowo-ziołowym, a następnie skropione gorącym masłem korzennym. Uwaga! ten smak uzależnia!

Składniki

  • 2 jajka

  • 1 łyżka octu winnego

  •  

  • Sos:

  • 1 szklanka jogurtu greckiego

  • 1 łyżka świeżej siekanej mięty

  • 1 łyżka świeżej siekanej natki pietruszki

  • 1 ząbek czosnku

  • sól

  •  

  • Oraz:

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w płatkach

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw przygotuj sos, aby jego smaki i aromaty miały czas na przegryzienie się. Wymieszaj jogurt z siekaną miętą i natką pietruszki, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę soli. Odstaw.

  • Jajka ugotuj w koszulkach. Dokładny przepis, jak krok po kroku ugotować jajka w koszulkach znajdziesz w tekście: Sprawdzone sposoby na jajko w koszulce.

  • Na patelni lub w rondelku rozgrzej masło i oliwę, dodaj płatki papryki i podgrzewaj na małym ogniu ok. 30 sekund. Masło powinno nabrać koloru papryki, ale nie może się przypalić. 

  • Na talerz lub miseczkę wyłóż sporą porcję ziołowego jogurtu, a na wierzch jajka. Skrop całość ciepłym masłem paprykowym i udekoruj siekanymi ziołami. Na koniec może oprószyć danie grubo mieloną solą.

Ocena: 5
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.