Jabłka pieczone z amarantusem - pyszny deser na ciepło

2021-03-29
Jabłka pieczone z amarantusem
Autor: Shutterstock Jabłka pieczone z amarantusem to pyszny deser na chłodne dni.
łatwy
20 min
4

Amarantus, inaczej szarłat, jest rośliną bezcenną. Nie tylko sprzyja zachowaniu zdrowia, ale też daje fantastyczne możliwości, jeśli chodzi o popisy kulinarne. Dotyczy to zarówno mąki, ziaren, jak i poppingu – czyli prażonych nasion amarantusa. Dziś proponujemy przepyszne jabłka z amarantusem.

SKŁADNIKI

  • 4 jabłka
  • 4 łyżki miodu
  • 1 szklanka poppingu z amarantusa
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • łyżeczka cynamonu
  • tłuszcz do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dokładnie wymieszaj miód, popping, cynamon i słonecznik.
  • Jabłka umyj, zetnij im wierzchołki i wydrąż gniazda nasienne.
  • Masą wypełnij wydrążone jabłka.
  • Ułóż je na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piecz w piekarniku ok. 30 minut