Jabłka pieczone z amarantusem - pyszny deser na ciepło

Jabłka pieczone z amarantusem - pyszny deser na ciepło

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jabłka pieczone z amarantusem to pyszny deser na chłodne dni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Amarantus, inaczej szarłat, jest rośliną bezcenną. Nie tylko sprzyja zachowaniu zdrowia, ale też daje fantastyczne możliwości, jeśli chodzi o popisy kulinarne. Dotyczy to zarówno mąki, ziaren, jak i poppingu – czyli prażonych nasion amarantusa. Dziś proponujemy przepyszne jabłka z amarantusem.

Składniki

  • 4 jabłka

  • 4 łyżki miodu

  • 1 szklanka poppingu z amarantusa

  • 4 łyżki ziaren słonecznika

  • łyżeczka cynamonu

  • tłuszcz do pieczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dokładnie wymieszaj miód, popping, cynamon i słonecznik.

  • Jabłka umyj, zetnij im wierzchołki i wydrąż gniazda nasienne.

  • Masą wypełnij wydrążone jabłka.

  • Ułóż je na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piecz w piekarniku ok. 30 minut

Ocena: 0