Pstrąg: najlepsze przepisy na trzy dania z pstrąga
Pstrąg jest pyszną rybą, łatwą do przygotowania. Jego mięso ma stosunkowo niewiele ości, łatwych do wyjęcia. Spośród wszystkich ryb słodkowodnych pstrąg zawiera najwięcej cennych kwasów omega-3. Zawiera też witaminę D3 oraz B12, a także selen, potas i magnez. Doskonale sprawdza się na wigilijnym stole.
Spis treści
Pstrąg z migdałami, smażony
Składniki:
4 ryby, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)
3/4 szklanki mleka
5 dag mąki
6 dag masła
1 cytryna
5 dag migdałów
sól, pieprz
Pstrągi sprawić, umyć , osuszyć.
Każda rybę zanurzyć w osolonym mleku, obtoczyć w mące.
Smażyć na maśle na złoto.
Migdały sparzyć, obrać ze skórki posiekać. Zrumienić na maśle.
Pstrągi ułożyć na ogrzanym półmisku, polać masłem z migdałami, obłożyć plasterkami cytryny.
Pstrąg z ziołami, pieczony
Składniki:
2 pstrągi, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)
garść posiekanych ziół: natki, tymianku, bazylii
ząbek czosnku
2 łyżki miękkiego masła
sól, pieprz
Umyte pstrągi posolić, skropić sokiem z cytryny.
Do środka każdego z nich włożyć plasterki cytryny.
Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami, włożyć po łyżce do środka każdej ryby.
Odstawić na około dwie godziny do lodówki.
Wstawić pstrągi do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec około pół godziny.
Pstrąg ze śmietaną, zapiekany
Składniki:
4 pstrągi, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)
łyżeczka masła
1 szlotka
szklanka białego wytrawnego wina
1/2 pęczka szczypiorku
3 łyżki soku cytrynowego
4 łyżki śmietany
sól, pieprz
Pstrągi umyć, osuszyć.
Półmisek żaroodporny posmarować masłem, posypać posiekaną szalotką.
Pstrągi ułożyć w naczyniu, posolić, posypać szczypiorkiem, zalać winem.
Wstawić do piekarnika na 10 minut.
Pod koniec pieczenia dodać sok z cytryny. Pstrągi wyjąć z sosu, ułożyć na ogrzanym półmisku, popieprzyć, trzymać w cieple.
Sos z pieczenia zlać do rondelka, dodać śmietanę, chwilę pogotować, żeby zgęstniał. Polać nim ryby.
Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryb
Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg faszerowany z orzechami, Najlepsze przepisy na dania z pstrąga oraz Pstrąg w sosie winogronowym.