Obieranie imbiru: jak obrać imbir?
Imbir jest byliną rosnącą w strefie tropikalnej Azji i Australii. Nic więc dziwnego, że właśnie w kuchni tych krajów jest jedną z podstawowych przypraw. Z imbiru robi się także napoje, piwo, sproszkowany dodaje do potraw, a japońską odmianę zajda na surowo. Jak przygotować imbir do zjedzenia?
W polskich sklepach imbir można kupić jako sproszkowaną przyprawę, w wersji marynowane - do serwowania na przykład z sushi - oraz jako surowy korzeń.
ZOBACZ >>> Poznaj właściwości lecznicze imbiru
W dwu pierwszych przypadkach nie ma nad czym deliberować - sproszkowaną przyprawę dodaje się do dań tak jak każdą inną, a marynowany imbir wyjmuje się ze słoika i zjada. Jeśli zaś mamy surowy korzeń imbiru, należy go najpierw obrać.
ZOBACZ >>> Imbir na przeziębienie: jak zrobić napój z imbiru?
Jak obrać imbir? Tak jak każde inne warzywo korzeniowe: marchewkę, pietruszkę, seler i inne. Najpierw należy opłukać korzeń pod bieżącą wodą i osuszyć np. ręcznikiem papierowym. Do obierania najlepiej użyć specjalny nóż o wąskim, cienkim ostrzu. Trudnością przy obieraniu imbiru jest jego zróżnicowany kształt, dlatego obieraczka pracującą na bardziej wyprostowanych powierzchniach może zawieść. Usuwamy również drobne "sęki" i wybrzuszenia. Ale pamiętajmy, żeby obierać imbir bardzo cienko, powoli i uważnie, tak by nie tracić cennego, soczystego miąższu wraz z obierkami.
Wskazówka: obierki najlepiej wyrzucić do kompostownika.
ZOBACZ >>> Pulpeciki wołowe z imbirem w sosie sojowo-limonkowym - przepis Pascala Brodnickiego