Zapiekanka z dyni na Halloween

2021-03-29
Zapiekanka z dyni na Halloween
Autor: thinkstockphotos.com Dynia ma dość neutralny smak, dlatego warto dodać do niej  inne, bardziej wyraziste produkty
łatwy
50 min
4

Co można zrobić z dyni? Wiele rzeczy - pyszną zupę, ozdobę, ale także zapiekankę! My podajemy przepis na pyszna zapiekankę ryżową z dynią i grzybami.

SKŁADNIKI

  • 500 g dyni (surowej) lub purée dyniowego (np. z pieczonej dyni)
  • 300 g grzybów świeżych lub mrożonych
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 3 szklanki (750 ml) bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • 200 g surowego ryżu
  • 1 łyżka masła klarowanego lub 1,5 łyżki oleju roślinnego
  • starty ser

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię należy obrać ze skóry, wyjąć nasiona, a miąższ zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić na kawałki. Cebulę posiekać w kosteczkę, czosnek zetrzeć na drobnej tarce.
  • Teraz piersi z kurczaka - opłukać, pokroić w kosteczkę, posypać solą i pieprzem. Resztę przypraw zmieszać ze sobą i posypać tym piersi z kurczaka.

    Zagotować bulion i rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza - to kolejny krok.
  • Teraz trzeba roztopić masło i zeszklić na nim cebulkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy kurczaka i czosnek. Podsmażamy i gdy kurczak NIE JEST jeszcze gotowy dodajemy grzyby u dynię. Gotujemy około 5 minut i dodajemy ryż. Smażymy już króciutko, chwilę później wlewamy szklankę wrzącego bulionu, mieszamy do zagotowania.
  • Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia, wlewamy resztę bulionu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około pół godziny. Po wyjęciu posypujemy startym serem i możemy już jeść.