Kawa dyniowa: przepis na pumpkin coffee

Kawa dyniowa: przepis na pumpkin coffee

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kawa z syropem dyniowo-korzennym, czyli pumpkin coffee, to idealny napój na Halloween

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kawa z dynią? Spokojnie, to znacznie smaczniejsze niż myślisz. Wypróbuj przepis na kawę z syropem dyniowo-korzennym i dużą ilością bitej śmietany. Pyszny napój pumpkin coffee jest bardzo popularny na Zachodzie. Kawa z syropem dyniowym będzie strzałem w dziesiątkę nie tylko na Halloween, ale też na długie jesienne popołudnia i wieczory.

Składniki

  • Syrop dyniowo-korzenny:

  • 1/2 szklanki wody

  • łyżeczka imbiru w proszku

  • łyżeczka cynamonu w proszku

  • łyżeczka tartej gałki muszkatołowej

  • łyżka cukru wanilinowego

  • 1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego

  • 1/4 szklanki purée z upieczonej dyni

  • Ponadto:

  • podwójne espresso

  • 250 ml mleka

  • bita śmietana do dekoracji i mieszanka korzennych przypraw

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowanie syropu: Do rondelka wlać wodę, dodać przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 5 minut, odstawić z ognia.

  • Następnie przecedzić przyprawy przez sitko wyłożone gazą lub filtrem do ekspresu. Docisnąć tak, aby na sitku zostały tylko przyprawy, a odcedzony syrop był jak najbardziej klarowny.

  • Do powstałego syropu dodać mleko skondensowane słodzone i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać purée z upieczonej dyni i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Syrop gotowy!

  • Zaparzyć kawę oraz ubić mleko.

  • Do kubków z gorącą kawą wlać syrop dyniowo-korzenny (po 2 łyżki), wymieszać i polać (z wysoka) gorącym spienionym mlekiem. Udekorować bitą śmietaną i posypać mieszanką przypraw.

Ocena: 5