Zrazy wołowe - sprawdzony przepis na rodzinny obiad
2021-03-29
średni
80 min
4
Jak zrobić zrazy wołowe? Tradycyjne, polskie, nadziewane boczkiem i śliwkami zrazy jak u mamy? Oto nasz przepis! Dla wzmocnienia smaku śliwki możesz namoczyć w porto i dolewać alkohol stopniowo do gotujących się zrazów.
SKŁADNIKI
- 600 g wołowiny z udźca
- 6 plastrów boczku wędzonego surowego
- 16 suszonych śliwek
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- kostka bulionu wołowego
- 100 ml słodkiej śmietany
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki opłucz i namocz, odstaw na pół godziny. Po tym czasie odcedź.
- Mięso umyj, osusz i pokrój w poprzek włókien na plastry grubości ok. 7 milimetrów (ok. 8 plastrów). Lekko posól, popieprz i obij tłuczkiem z obu stron.
- Na każdym kawałku mięsa połóż plasterek boczku i 2 śliwki. Zwiń rulonik i zwiąż nicią.
- Rozgrzej masło w rondelku. Zrazy obtocz w mące i obsmaż je ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.
- Wlej 100 mililitrów wody, doda pół kostki bulionowej i duś pod przykryciem ok. godziny.
- Dodaj śmietanę, posól i popieprz do smaku.